torsdag 5. mai 2011

Kreft kureres ikke med hvetegress!

Jeg har lest Gunn Hilds blogg om Bernt Rognlien. Jeg har sett opptaket av debatten hun refererer til.
Jeg forstår hennes raseri og fortvilelse.
Bernt Rognlien og Andreas Bjørndahl påberoper seg en slags opphøyet menneskekjærlighet. Betyr det at ingen skolemedisinere bryr seg om pasientene sine?
Denne debatten må opp og frem i lyset! Og media må skjerpe seg, og være mer kritiske til hva de serverer oss som sannheter.
"Jeg har sett de pasientene VG og Dagbladet forteller er kurert med alternative mirakelkurer, komme tilbake til sykehuset og dø," sier professor Stein Evensen.
"Hvorfor ga vi fra oss placeboeffekten?" spør han videre. Jeg har nettopp holdt et foredrag der jeg sa omtrent det samme.
Placeboeffekten er den som holder liv i alternativmedisinere, healere, Snåsamenn og engleprinsesser. Placeboeffekten, og forbigående virus.
Sykdommer som går over av seg selv, og psykosomatiske lidelser, er alternativbehandlernes gullgruver.
Men livstruende sykdommer og kreft kureres ikke med hvetegress og aprikoskjerner!
Er det etisk forsvarlig å sende døende mennesker verden rundt for mirakelkurer som ikke finnes?
Er det etisk forsvarlig å love alvorlig kreftsyke helbredelse med svinedyre homeopatiske midler?
Er det etisk forsvarlig å sende engler til Japan for å hjelpe ofrene etter jordskjelvkatastrofer?
Det er et hån!
Og vanvittig umoralsk!
Det kan godt være at hverdagslidelser kan hjelpes alternativt. Det ligger mye helbredelse i bare det å bli sett, og lyttet til. Og det er ingen tvil om at et sunt kosthold forebygger en del livsstilssykdommer.
La alternativbehandlerne holde seg i det segmentet. Og overlate de alvorlige lidelsene til forskningsbasert skolemedisin.
Jeg synes det er på høy tid å blåse liv i kvakksalverloven igjen.

8 kommentarer:

 1. Hei Gunnhild! Jeg leser fremdeles bloggen din, selv om det er en stund siden jeg har lagt igjen noe spor. Det er så synd at denne alternativdebatten ikke kan avlives en gang for alle. Skolemedisin er ikke en farlig greie. Men det kan alternativmedisinen være. Om man har lyst til å spise hvetegress, så får man gjøre det, men ikke legg skolemedisinen på hylla.

  SvarSlett
 2. Hei Gunnhild :) Jeg ville bare skrive takk til deg. Jeg leste "Idas Dans" i går, en gang til. Det er den mest fantastiske boken jeg noen sinne har lest, og hver gang jeg leser den sitter jeg igjen med så mye. Det er ikke barer tårer og sinne - selv om det er mye av det og, urettferdigheten og tanken på den tunge kampen Ida og din familie kjempet - men også så mye godt. Livs bekreftelse, tro på det gode og ikke minst kjærlighet. Jeg føler meg fylt av varmen du beskriver, jeg kan se for meg hjemmet deres fylt av lys, varme og kjærlighet. Jeg kjenner jeg lengter etter mer. Mer om Ida, mer om dine tanker og familien. Men aller mest er jeg takknemlig over boken du har skrevet. Så tusen takk. Jeg gleder meg til din neste bok kommer ut, selv om den aldri vil kunne ta plassen som yndlings bok fra "Idas Dans". Tusen takk.

  SvarSlett
 3. Nope, det er langt fra etisk forsvarlig. Det er skummelt og farlig! Livsfarlig!

  Tusen takk for meg, igjen - jeg jobber med ny motivasjon og med klarere mål. TAKK, Gunnhild!

  SvarSlett
 4. Takk for nok et bra innlegg der du tar opp et viktig tema. Jeg er helt enig: få tilbake kvaksalverloven! Jeg skammer meg over Prinsesse Märtha og Engleskolen, samt andre arrogante forsøk på å selge folk håp. Undersøkelser viser at nordmenn er spesielt naive når det kommer til overtro og alternativ medisin. Jeg har selv en bestemor som stadig mottar tilbud av ulike slag med helbredende salver og kurer mot både det ene og det andre. Jeg har og postkasse: hvorfor mottar ikke jeg slike tilbud i posten? Sannsynligvis fordi jeg hverken er gammel eller syk. Alternativ bransjen gjør meg forbannet!!

  SvarSlett
 5. Takk for mange gode kommentarer.
  Vå får gå sammen og slåss for kvakksalverloven!

  SvarSlett
 6. Huff... Dette var leit å lese! Så om det ikke finnes noen annen utvei, skal vi da bare slippe taket?

  SvarSlett
 7. Ja. Om det ikke finnes noen annen utvei, er det nettopp det vi må gjøre. Før eller senere må vi slippe taket, alle som en.
  Vi kan selvsagt håpe at det blir senere.

  SvarSlett
 8. Når det ikke finnes noen utvei, må du faktisk slippe taket, ja. Ser ikke hvordan det er verre enn å sløse bort tid og penger på "behandlinger" som vi vet ikke fungerer.

  SvarSlett