onsdag 24. mars 2010

Svineinfluensa - for siste gang?

"Blir ikke kvitt vaksinen," leser jeg i Aftenposten.
Tre millioner doser i beredskap har vi som bor i et av verdens rikeste land.
Den 6. oktober 2009 uttalte Folkehelseinstituttet at de var positive til å gi overskuddsvaksiner til sårbare mennesker i fattige land. "Det er ingen enkel sak å transportere slike vaksiner," heter det nå.
Men det finnes allerede systemer etablert av WHO, som kan distribuere vaksiner til fattige land. Hvorfor benyttes ikke disse mulighetene?
Norge hadde råd til å kjøpe seg foran i køen ved dette som vi mente ville bli en global pandemi. Norge med sine velfødde, fullvaksinerte, friske, sunne innbyggere. Norge med sitt fenomenalt velfungerende helsevesen (i global sammenheng), støvsugde markedet for oss som har tak over hodet og rent vann i springen.
Nå viser det seg at vi tålte denne influensaen godt. Hva er det som tilsier at vi trenger hele dette overskuddslageret?
Gidder ikke norske myndigheter å ta seg bryet med å flytte på vaksinelageret?
Hva slags solidaritet viser vi resten av verden ved å sitte og ruge på vaksiner som vi ikke trenger, men som for andre i den samme verden kan være livsviktige?
Jeg har spurt før, og gjentar gjerne: Er det fremdeles typisk norsk å være god?

7 kommentarer:

  1. Jeg er så enig med deg her! Jeg var opprørt over det sterke presset fra myndighetene for å ta vaksinen. Og nå som det viser seg at vi ikke trenger alle de millionene med doser vi kjøpte, så skulle det bare mangle at vi sørger for å sende dem til land som har mer brukt for og mindre anledning til å betale for dem. Det er sterke krefter som står sammen her. Men det er godt noen sier ifra!

    SvarSlett
  2. Hei Gunhild. Sterke krefter som ikke gidder, ser det ut til. Og det spørs vel om det hjelper stort at en liten Gunnhild skriker. Nå er vi jo forresten to ...
    Jeg vet ikke hvordan det er med deg, Gunhild, men jeg sier ikke ofte; "Hei Gunhild". Vi har vel ikke det mest trendy navnet ;)
    Men det er sterkt som f... "Stridsmøy" betyr det, visste du det, Gunhild?

    SvarSlett
  3. Ja, jeg visste betydningen. Og tror det stemmer godt, på oss begge kanskje? :) Jeg likte ikke navnet mitt da jeg var liten. Da ville jeg hete Mette. Eller Susanne. Men jeg er og blir en Gunhild.

    (Jeg er forresten oppkalt etter en sterk/svak Gunhild som jeg har skrevet litt om her: http://wp.me/pMA6w-44. Det å være kalt opp etter et elsket menneske er v.fint. Vet du hvordan du fikk ditt navn?)

    SvarSlett
  4. Jeg må innrømme at jeg ble bedre venner med navnet mitt etter at jeg fikk vite at det betyr stridsmøy. Og ja, jeg er også oppkalt etter en tante. Mors søster døde som tenåring. Da jeg ble født på hennes fødselsdag ga navnet seg selv :)

    SvarSlett
  5. Det er ikke sikkert det blir siste gang vi hører om saken; (Sitat fra egen blogg)

    "Den 06.11.2009 fikk vi gjennom alle de største aviser vite at;

    ”Det var ikke meningen at denne informasjon skulle komme allerede nå…”, men ny massevaksinasjon av befolkningen mot svineinfluensaen vurderes neste år.

    ”Strategien baserer seg på tester som indikerer at vaksinen gir svært god beskyttelse mot svineinfluensaen og at en ny dose neste år kan beskytte den som er vaksinert i INNTIL 10 ÅR.”

    Uttalelsen tilskrives Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen."

    Kanskje det er derfor vaksinen ikke blir gitt bort...

    SvarSlett
  6. Vifår håpe at vi lever så lenge, Arvid, i disse skumle svinetider ;)

    SvarSlett
  7. He,he, ja du sier noe! Men jeg er egentlig ganske optimistisk med tanke på fremtiden.

    SvarSlett