tirsdag 9. mars 2010

Er uføretrygdete latsabber?

"Blant uføre som står helt utenfor arbeidslivet, ønsker mindre enn èn av ti seg tilbake i jobb," leser jeg i dagens Aftenposten. Velferdsforsker Knut Røed mener det handler om å motivere, og å gjøre det mer lønnsomt å arbeide.

Rekk opp hånden den som tror at det er økonomi som er årsaken til at folk blir uføretrygdet. Som mener at dersom vi lokker med mer penger vil de komme seg ut i jobb.

Jeg kjenner godt to uføretrygdete kvinner. To fantastisk flotte, velutdannete, positive, oppegående kvinner, som begge ble tvunget inn i uføretrygd. Ikke fordi det var økonomisk lønnsomt å bli trygdet, men fordi kronisk alvorlig sykdom ledet til det. Begge sloss med nebb og klør for å unngå det. Begge ville ha gitt, ikke bare høyre arm, men begge armene for å kunne fortsette å jobbe og leve som tidligere.
Disse to kvinnene trenger ikke all den negative fokuseringen som nå ruller over oss i alle aviser, med hilsen fra Stoltenberg & Co. De fortjener støtte og oppmuntring, ikke mistenkeliggjøring, og en slags snylterstatus.
Ingen av oss ville ønske oss diagnosene som disse to har fått. Ingen av oss kan tenke oss å misunne dem den stakkars tryden de får, eller det reduserte livet de har fått.

Det er på tide at vi begynner å differensiere. Det kan godt være at en del av de uføretrygdete snylter på og utnytter systemet. Men jeg er ganske sikker på at de aller fleste fortjener ros og heiarop, og ikke skråblikk og mistanker.

Finn en annen måte å røyke ut unnasluntrerne på, Stoltenberg. Ikke skjær alle over en kam. Og det holder ikke med en liten setning her og der, om at dette ikke gjelder alle, når overskriftene og de store ordene insinuerer at uføretrygdete er latsabber!

14 kommentarer:

 1. Hei, dette passer ikke til inlegget. men jeg måtta bare si at. Boken Ida's dans var en helt nydelig bok. jeg leste den ferdig med en gang, klarte ikke å slutte å lese. den var utrolig trist. jeg har gått å tenk lenge på boken i ettertid

  SvarSlett
 2. Takk, Gunnhild. TAKK for at du skriver om dette på en så god måte som du gjør. Det er ikke så enkelt å være ung og uføretrygdet heller. Jeg har blitt dømt av mødrene til vennene mine. Jeg har blitt dømt av folk på min alder. Jeg har blitt dømt av sykepleiere på sykehus. Alt fordi jeg er ung og ikke kan jobbe. At du ser oss uføretrygdede og bruker stemmen din FOR oss, ikke mot, det gjør at jeg vil sende deg så mange klemmer at det ikke kan beskrives. TAKK.

  SvarSlett
 3. Takk til deg også, Pia. Og klemmer :)

  SvarSlett
 4. Takk for nok et knallbra innlegg!! har selv gått på trygd i 3 år siden jeg fremdeles er under behandling for ALL (Har bare 4 uker igjen av aktiv behandling!!-HURRA!!)INGEN skal komme å si det er lukurativt, jeg fikk lønnen min redusert med 63%!! - SKAM DEG STOLTENBERG & CO!!Håper å komme meg i jobb igjen til sommeren for ikke nok med å gå igjennom en tøff behandling, sliter det meg økonomisk også!! Og Gunnhild, vi snakket litt om deg - tror kanskje vi kan ha ett og annet å lære av hverandre - hører nok fra oss!! Og ellers NYT SOLEN alle sammen!!

  SvarSlett
 5. HURRA FOR SNART IKKE MER AKTIV BEHANDLING!!!!
  Det er så utrolig godt å vite at ALL ikke vinner hver gang.
  Enig: Nyt solen!

  SvarSlett
 6. Så sant! Gjelder ikke alle mennesker, men mange :).

  SvarSlett
 7. Du har selvfølgelig helt rett! Så godt at det finnes mennesker som er rause med andre og ikke bare leter etter feil. Synes du er en klok dame Gunnhild. Det er så godt at noen tar til orde og strammer opp smålige og sneversynte mennesker . Takk skal du ha!

  SvarSlett
 8. Nåja - klok og klok ;)
  Men takk, uansett

  SvarSlett
 9. Hei hei..
  Dette var et supert innlegg!! :)

  Jeg er en jente på 23 år som ble alvorlig syk for 3 år siden, noe som førte til lange opphold på sykehus (lengste opphold varte i nærmere 6 mnd. sammenhengende).. Den dag i dag føler jeg meg egentlig overraskende frisk, og ser nok friskere ut enn jeg egentlig er, noe som gjør at ande rundt meg har vanskelig for å forstå at jeg trenger den hjelpen jeg får.. (noen ganger er det nesten sånn at jeg kunne ønske sykdommen viste bedre utenpå slik at folk hadde respektert meg og forstått bedre hvordan jeg faktisk har det) Jeg har en alvorlig grad av den kronsike sykdomen SLE.. Jeg får ikke lov å jobbe eller gå på skole, noe som gjør dagene voldsomt lange, å gå rundt med denne sykdommen blir ikke lettere når jeg ofte føler jeg må forsvare det at jeg får støtte, og unnskylde det at jeg går hjemme.. Det er ikke kjekt å føle skam fordi jeg tar i mot hjelp, men jeg har jo ikke noe annet valg!
  Og en annen ting er kampen om å få den hjelpen du har rett på, det er jammen ikke bare bare! Vet ikke hva jeg skulle gjort uten familien min og deres hjelp!

  Det er nok de som utnytter systemet, men er grusomt at alle skal bli tatt under samme kam, for det er ikke bare bare å ikke kunne leve normalt! Den dagen jeg ble syk ble mange av mine drømmer og planer tatt fra meg.. Jeg har hele tiden vært positiv, noe jeg har tenkte å fortsette med! ;) En ting er iallefall sikkert: det siste man trenger i vanskelige perioder er å bli sett på som late og snyltere! Å være syk og uføretrygdet er ikke noe man velger, men noe man desverre er så uheldig å bli kastet ut i!

  Litt rart og langt innlegg fra meg.. Pytt pytt..

  Nå skal jeg nyte våren og lukke ørene neste gang noen kommer med noen unødvendige kommentarer.. Hoho..

  Håper du får en fin dag - plutselig er helgen her igjen! :)

  SvarSlett
 10. Anonym: Takk for fint innlegg. Jeg tror ikke folk tenker over hverdagen til uføretrygdete. De ser bare at dere går hjemme, og "slipper" å gå på skole eller jobb. De ser ikke vanskelighetene deres, smertene deres, savnet deres - kampen deres. Det er trist. Dere fortjener hjelp og støtte fra oss friske, men får mistenksomme blikk isteden. Livet er urettferdig. Jeg beundrer ditt livsmot og gutsen din.
  ... og nå er helgen enda nærmere enn i går :)

  SvarSlett
 11. Hei igjen..

  Takk for fint svar. Slikt gleder..!! :)
  Betyr uendelig mye for meg å høre at det er noen der ute som forstår oss så godt! Er litt rart også at 1 slik positiv tilbakemelding "sletter" på en måte mange vonde ord og blikk! ;)

  De beste ønsker om en god helg til deg fra meg.. :) I morgen braker jo helgen løs..

  SvarSlett
 12. Da skal du jaggu få en positiv tilbakemelding til. Det blir 2 :)
  Og ja, helgen er like om hjørnet. Her er solen endelig fremme, kanskje vi skal helge-tjuvstarte ...

  SvarSlett