fredag 23. oktober 2009

Svineinfluensa og Kongo

Uansett hvor jeg snur meg dukker jævelskapen opp. Det er svineinfluensa, eller Kongo.

Jeg setter meg ned for å forberede et foredrag jeg snart har deadline på, og driten lyser mot meg fra alle kanter av pc'n.

Nå skal jeg gjøre meg ferdig med begge deler. Deretter skal jeg konsentrere med om det jeg bør gjøre.

Jeg er langt fra noen Kongo-spesialist. Men jeg har vært der sammen med Leger Uten Grenser. Jeg har sett noe av nøden på nært hold.

Eksempel nr 1: Sovesyke er en 100 % dødelig sykdom, som kan behandles. Problemet er at medisinen som brukes er 60 år gammel, og basert på arsenikk. Infusjonsvæsken er så sterk at den smelter plasten i kanylene. Vi kan tenke oss hva den gjør med blodårene. "Ild i årene," kaller kongoleserne behandlingen. Den er vanvittig smertefull. Ca 10 % dør av selve behandlingen. Resten blir friske. Hvis de overhodet er så heldige at de får behandling. Det er nemlig de færreste. Det finnes en nyere type medisin, som først i de seneste årene er satt i produksjon. Ikke fordi den kurere en dødelig sykdom, som kun finnes i fattige land. Det er ikke økonomisk lønnsomt å redde liv i den delen av verden, må vite. Nå produseres den, fordi det er oppdaget at en av komponentene kan brukes til å fjerne uønsket hårvekst. Og vi, i den vestlige verden, betaler gladelig for å få glatte legger og armhuler. Vi har nå et hårfjerningsmiddel med den bivirkning at den kurerer en dødelig sykdom...

Eksempel nr 2: Kvinner som har ligget hjemme i fødsel i 2 - 3 dager, kan til slutt bindes fast på ektemannens sykkel, og kjøres de timene, eller dagene, det tar å komme seg til sykehuset. Men om de kommer så langt er problemet ikke løst. I Kongo regjerer "no pay - no cure". Derfor dør de aller fleste kvinnene hjemme. De som likevel drister seg til sykehuset, uten penger, dør på sykehustrappen. Legen (ikke legene) som befinner seg innenfor sykehusets vegger, samt resten av det stakkarslige personalet, får som regel ikke lønn fra det offentlige. De må brødfø seg og sin familie via pasientbetalinger.

Over til Norge: Vi krever influensavaksine NÅ! Noen har dødd av jævelskapen! Hvis det skulle være noen som burde tåle en skarve influensa, er det vi velfødde, fullvaksinerte nordmenn, med tak over hodet og rent vann i springen.

Og mens vi står i influensavaksinekø her i nord, har en norsk idiot tre leger og en psykiater til rådighet i Kisangani. Det er bortimot hele legestanden. Og kongoleseren dør på sykehustrappen, eller i sin pauvre leirhytte.

Gjennomsnittsalderen er ca 40 - 50 år i Kongo. Hvor gamle regner vi med å bli? Hvis vi overlever svineinfluensaen, selvsagt ...

Nå skal jeg forberede foredrag :)

18 kommentarer:

 1. Du får sagt det ! Tusen takk - kunne ikke væt mer enig :-)

  SvarSlett
 2. Ja...ja...*forsøker å formulere en kommentar*

  Jeg var inne hos Frøken Makeløs i dag også, og leste et godt Kongo-innlegg. På en måte om det samme. Det der å...synliggjøre menneskene rundt selve rettsakssirkuset, og forsøke å sette ting i perspektiv. Vi hoier og roper og vil ha gutta hjem, og kritiserer UD og Gahr Støre (som forresten får stjerner masse stjerner i margen av meg for hvordan han håndterer suppa). Stakkars...stakkars dem, sier vi. Så klart skal Moland få innflydd en norsk spesialist osv osv...

  Og rundt dem lever DRCs befolkning så godt de kan. Og forsøker å skrape sammen restene og overleve fra dag til dag.

  DRC ligger på 176. plass (av 182 totalt) i den nyeste HDI fra FN. Den som Norge topper og som vi ofte bruker for å skryte av at vi er verdens beste land å bo i...

  SvarSlett
 3. Takk for et virkelig bra blogginnlegg - med en innfallsvinkel som er savnet, og totalt fraværende, i riksmedia.

  SvarSlett
 4. utrolig bra, takk takk, det er godt lese, altfor få tenker sånn...?

  SvarSlett
 5. Veldig merkelig vinkling i en sak som ingen vet om er korrekt. Alle må få ha sine meninger, men det bør fremsettes som "min menig", ikke som om du vet sannheten. Og hvem gir deg rett til å kalle folk idioter? Idiotiske valg er nemlig en annen sak.

  SvarSlett
 6. Til anonym, 25.okt.:
  Eksempel nr 1 er fact, eksempel nr 2 er fact, forventet levealder i Kongo er 45,8 år. At det er krav om influensavaksinasjon her kan vel ikke betviles, og at de fleste nordmenn vil tåle en influensa er også forventet.
  Jeg har ikke tatt stilling til om Moland og French er skyldige i å ha drept sjåføren. Det jeg kritiserer er deres moral i forhold til deres intensjoner for å reise inn i Kongo, bevæpnet og med militære effekter. Det er ikke bare uetisk, men høyst idiotisk.
  At de forlanger å reddes ut av norske myndigheter, etter å ha dritt seg ut, er også nokså på kanten, synes jeg. De reiste frivillig inn i Kongo. Det har noe med å ta ansvar for egne valg.

  SvarSlett
 7. Å Gunnhild!!!!Så glad jeg er for å ha "funnet" deg!!!!!(fant deg gjennom Regines blogg....;) )
  Jeg har lest Idas dans og det er den beste boka jeg noen gang har lest(og jeg har lest MANGE)Jeg har tenkt så mye på deg og familien din,og lurt på hvordan dere har hatt det etter at Ida døde....Kunne ikke det være en ide til bok nummer to...."Familien Corwins dans"???Jeg er sikker på at det er minst like mye å skrive om tiden etter at Ida døde....
  Huff,vet ikke om jeg kan legge igjen denne kommentaren,følte ikke jeg klarte å skrive helt det jeg ville....Men må bare få sagt at jeg beundrer deg og din familie,syns det er utrolig bra å klare å skrive en så fin bok om noe som er så utrolig trist...jeg gråt meg gjennom hele boken,og har tenkt så mye på hvordan det har gått med dere etter at Ida ikke var med dere lenger....
  Blir visst bare rot her,men skal prøve å skrive en "finere" kommentar en ann dag når jeg har mer ro og ikke søte små barn som springer rundt beina mine!!Måtte bare si hvor glad jeg var som kom over bloggen din i dag,og skal legge den i favorittlisten min med en gang!!Gledre meg til å følge dere videre

  Mange klemmer fra Aina!

  SvarSlett
 8. Takk for smellvakker kommentar, Aina.
  Men tåler vi så mye skryt, tro?

  SvarSlett
 9. Jeg må henge meg på. Jeg vet ikke om noe har gjort så stort inntrykk på meg noen gang som den boka.
  Dette innlegget var også veldig velkomment, jeg kunne ikke vært mer lei disse cowboyene. Gleder meg også til å følge bloggen!
  Hanne.

  SvarSlett
 10. Ja det gjør dere!!Ta til dere all skryt dere får-den er velfortjent!!!!
  Klem fra Aina:)

  SvarSlett
 11. Hei Gunnhild!

  Fant bloggen din i dag gjennom Regines blogg. Prøvde først å legge igjen en kommentar på et innlegg lenger ned, men det gikk ikke, så jeg prøver her.
  IDAs DANS har jeg lest to ganger og gråt like mye hver gang. Sterkt!
  Jeg mistet min far etter nesten to års kamp mot kreft. Jeg skrev dagbok hver dag som terapi. Er kjempeglad for at jeg har de notatene å se tilbake på nå snart to år etter at han døde.

  Håper skrivesperra di løsner snart.

  Klem fra Elisabeth

  SvarSlett
 12. Hei Gunnhild,

  Kommentaren min er uavhengig av selve innlegget ditt (selv om jeg syns det er interessant og flott med engasjerte innlegg om samfunnsdebatter!).
  Jeg ville bare si at det var fint å finne bloggen din, for jeg har hørt så mye om boken din, Idas Dans, som jeg av ulike grunner ikke har lest enda. Men jeg har bestemt meg for å snart ta tak i den!

  Jeg mistet min yngste datter i våres og jeg kjenner det er godt å møte mennesker som virkelig kan forstå det savnet og den sorgen man skal ta med seg videre i livet...
  Selv om diagnosene og forhistoriene er fullstendig ulike, har vi det til felles at vi mistet en av våre aller kjæreste...

  Du har min dypeste medfølelse!

  Ta gjerne en titt på bloggen min, som er til minne om min lille Gullskatt!

  Una

  SvarSlett
 13. Gunnhild: etter det jeg har lest:JEG DIGGER DEG!!! Hilsen en depresiv "gammel" dame på 48 etter en uke med SVINEINFLUENSA. Ja det var IKKE gøy! Men jeg blir jo bra så jeg klager ikke!

  SvarSlett
 14. Hei igjen.
  Du skriver godt med snert og galgenhumor men føler et sinne ifra deg,bitterhet,"hat" og avsky for oss som har "alt" her i Norge.Blir Faktisk litt skremt av noen av innleggene dine.
  Ja,vi har det bra men det er også mye elendighet og mangler i det norske systemet.
  Ingen kan redde alle uansett hvor mye vi gir eller hjelper våre medmennesker.Men det å vise omtanke og tørre å bry seg gir også glede på tvers av landegrensene.Det å bli sett uansett hvem vi er,hvor vi er synes jeg er vel så viktig.
  Iforhold til "kongofangene" er vi ueneige,jeg liker innleggene dine men de er også mennesker som kjemper for livet sitt.Redde forskremte menn som kanskje først nå ser hvor dumt de har levd/oppført seg.
  Har akkurat vært og tatt svineinfluensa vaksinen,tilhører risiko gruppen og må dessverre ta den.Selvfølgelig ville jeg heller at min dose med medisin skulle gått til et barn i et uland,men så enkelt er det dessverre ikke.Er kjepedårlig av vaksinen men det er prisen jeg må betale ved å få/ta den.
  Kommer til å lese og følge deg her på bloggen din.Du er jo tøff og modig.Vi trenger noen som deg.

  Mvh Ellen

  SvarSlett
 15. Hei Gunnhild!
  En veldig interessant blogg du har! Ble tipset av Elisabeth (lenger opp her). Ida`s dans var veldig sterk lesning, men dog også lærerik og tankevekkenede...
  Fotsett å skrive, gleder meg allerede til flere innlegg - du skriver så freskt og direkte - sånt liker vi :-)))
  Klem fra Lene

  SvarSlett
 16. Hei!
  Har du gått i hi? Eller er du opptatt med å dytte giraffer opp i trærne?

  SvarSlett
 17. Halooooo, til alle!
  Jeg har ikke gått i hi. Mitt giraffprosjekt backfired. Nå sitter jeg her i treet, og giraffen sitter under og ler:)
  Jeg håper dere er friske etter svineinfluensa og influensavaksine.
  Jeg er ikke bitter, og jeg føler verken avsky eller hat for nordmenn. Jeg er jo en av dem.
  Men det jeg synes er at vi kan se våre egne problemer i en litt støre sammenheng. Verden ser ikke ut som Norge. Jeg synes vi skal begynne å sette pris på det vi har. Og på tross av at vi er kåret som et av verdens beste land, har vi ingen grunn til å hvile på våre laurbær. Det er mange som sliter i Norge. De skal vi hjelpe. Jeg mener slett ikke at ingen skal ta influensavaksine. Jeg kommer ikke til å ta den. Det er mitt valg. Andre gjør sitt. Og så får vi stå for de valgene vi gjør. Det burde også to karer i Kongo gjøre. Litt ydmykhet hadde gjort seg, i steden for krav om UD og Støre.
  Nå må jeg gi meg, ellers er jeg igang igjen.
  Jeg har ingen fasit. Jeg liker at vi er uenige:)

  SvarSlett