tirsdag 6. oktober 2009

KONGO. Jeg blir så forbanna!

Jeg trenger ikke å jogge lenger. Puls og blodtrykk stiger til kokepunktet bare ved å lese aviser. Jeg vet ikke hva som opprører meg mest. Selve Moland / French saken, medias dekning, rasistiske uttalelser eller egen knebling.

Nå har jeg blogget, skreket, diskutert og skrevet leserinnlegg om Kongo-saken. Man skulle tro jeg var ferdig utblåst.

Så setter jeg meg ned med gårsdagens aviser. (Jeg er avisoman.)

Sitat:

Fra Dagbladet: "Advokat Furuholmen mener malariasyke Moland ikke har fått forsvarlig medisinsk oppfølging - og gir Utenriksdepartementet skylda." ... "Malaria er en svært farlig sykdom hvis man ikke får skikkelig behandling. Sykdommen tar livet av 1 million mennesker årlig i Afrika." ... "Da Moland og French var misfornøyde med legen de hadde, fordi han ikke snakket engelsk, sørget vi for å skaffe en engelsktalende lege."

Fra VG (I krigstyper på førsteside): "Ber om FN-hjelp til å redde malariasyk Moland."

Jeg har i en tidligere blogg sagt hva jeg mener om disse to gutta. Men:

"Ikke forsvarlig medisinsk behandling:" De er i Kongo! Kongoleserene får ingen medisinsk behandling! Det være seg om de sitter i fengsel, eller ikke. Det er jo derfor det dør 1 million mennesker av malaria i Afrika årlig! I Kongo dør voksne og barn i hopetall, daglig, av alvorlige eller banale sykdommer, av krig, underernæring og alskens elendighet. De får ikke legehjelp, vaksiner eller nødvendig behandling.

Og her sitter to norske idioter i fengsel i Kisangani, og klager på legen som ikke snakker deres ønskete språk! UD er inne, Støre sågar, det norske rettsvesen, en bataljon med journalister - for å redde to umoralske norske idioter. Kan det bli mer uetisk?!

Til slutt er jeg forbanna fordi VG sensurerte et leserinnlegg jeg hadde i avisen i går. De strøk de to siste linjene mine - der jeg kritiserte journalistikken.

Men dette er min blogg. Her er det bare jeg som sensurerer meg. (Og det burde jeg kanskje gjort mer av.) De to siste linjene skulle være:

"Og norske journalister burde konsentrere seg om kongoleserens mistrøstige hverdag, og ikke gi to norske idioter heltestatus.
Jeg ser at Ari Behn skal dit også. Det vil nok få fart på de fete overskriftene …"


Puh... Nå må jeg da snart være ferdig utblåst ...

18 kommentarer:

 1. Helt enig med deg! Det er jo kjempemange som trenger hjelp for å bli frisk av malaria i Kongo. Burde heller fokusert på å hjelpe dem.

  SvarSlett
 2. God tur til Trondheim, Regine.
  Det fortjener du.
  Klem.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for at du har servert hele befolkningen ei nydelig bok om din skjønne datter. Jeg begynte på den i går og greide ikke legge den fra meg før den var ferdig kl 1 i natt. Du kan tro at hjertet mitt var knust og øyene verket av tårene..
  Hilsen en jente på 19 år..

  SvarSlett
 4. karin sa
  Det er så flott at du blåser ut, det skulle vi ha gjort mere av alle sammen. Er helt enig med deg i det du skriver, det blir et helt feil fokus på situasjonen som er i Kongo. stå på Gunnhild vi trenger sånne som deg.

  SvarSlett
 5. Hei!

  Flott blogg, jeg skal følge deg. Har tilfeldigvis lest boken din så jeg kjente navnet derfra.Fantastisk bok du har skrevet om en fantastisk datter.
  Når det gjelder Kongo(Moland/French)viser vel media seg fra sin beste/verste side.Det er jo helt utrolig hvordan enkelte saker faller ut av proposjoner og mister sin saklighet. De største riksavisene "kriger" om leserne og overgår hverandre fullstendig i kreative oppslag. Det eneste som hjelper, IKKE kjøp avisene, IKKE bruk energien på oppslagene. Det vil være det eneste som etterhvert tvinger disse redaksjonene til å endre seg, og være sitt samfunnsansvar bevisst.
  Jeg blir også fly forbanna på denne saken som tar fokuset bort fra all elendighet som hersker i Kongo til daglig, så French og Moland får ikke mye sympati fra meg.jeg gleder meg til å følge deg videre , jeg er også en hissigpropp!

  SvarSlett
 6. Hei GSC! Moro å lese bloggen din. Jeg fant lenken på siden til Regine. Flott at du skriver! Alt vel her i Trondheim.

  SvarSlett
 7. det er ikke meningen å være anonym, men jeg vet ikke hvilken profil jeg kan bruke.

  SvarSlett
 8. Takk for fine ord om Idas Dans.
  Jeg kjenner at jeg må beherske meg når det gjelder Kongo. Jeg kunne fortsette å skrike og hyle. Det hjelper bare så lite. Kanskje "silent treatment" hjelper ...
  Hei Bengt! Så fint å høre fra deg. Tenker på deg med jevne mellomrom :)

  SvarSlett
 9. Hei Gunnhild. Dette er første gang jeg er innom bloggen din og jeg likte det jeg leste: "my sentiments exactly!" Jeg har også undret meg storlig (for å si det pent) over dekningen av Moland/French-saken. I det siste har jeg sluttet å følge med. Det gjør meg bare deppa. For, som du peker på, det er en del andre mennesker i det landet som lider langt mer. Jeg stikker innom igjen! :-)

  SvarSlett
 10. P.S. Jeg har hørt om boken din. Nå skal jeg lese den også!

  SvarSlett
 11. Hei Gunnhild,
  skikkelig utblåsing det der :-)
  Jeg er så enig med deg og jeg bruker akkurat de samme substantivene på de idiotene i Kongo.

  Jeg kom hit fordi jeg så du hadde vært på besøk i Namibia, hos Chi.

  Jeg er sikker på at du vil like det du leser inne hos henne, ei grepa jente.
  Jeg var på besøk , for real, i sommer da jeg "turnerte" litt i det sydlige afrika.

  Jeg skal sette meg ned å lese det jeg finner hos deg nå, det virker interessant.

  Sikkert ei grepa jente du òg :-)

  SvarSlett
 12. Heia Gunnhild! Jeg smiler når jeg leser, ikke av det du skriver, men av engasjementet ditt! For det gløder! Og jeg liker det!

  Men hva med å variere språket en smule, du har kalt Pompel og Pilt idioter sikkert 15 ganger nå. Hva med litt variasjon og blomstrende utskjelling? Tosker, duster, lavpanna.. Eller blir det litt upresist? :-D

  SvarSlett
 13. Jeg vet at jeg skal være kul når det gjelder kommentarer eller ikke kommentarer. Men ...
  jeg blir så utrolig begeistret når noen mener noe om det jeg mener.
  Hei til breiflabb, og Helga Marie og mykstart og anonym.
  Ja, denne novisen blir begeistret, uansett. Og mykstart: Jeg tror det er viktig å holde seg til faguttrykk i sånne alvorlige saker. Idioter er nok det mest presise. Jeg kan selvsagt legge til litt ...
  lavpanna idioter, umoralske idioter, kravstore idioter, puslete idioter, amatør-idioter, drittsekkidioter, ramboidioter, idiotiske idioter ...

  SvarSlett
 14. Jeg liker spesielt godt amatøridioter! :-) Og det motsatte: profesjonelle idioter? Helt enig, man blir begeistret av kommentarer.

  SvarSlett
 15. Helt enig!
  Har vært kritisk til disse to helt fra de ble fengslet. Men da gikk den norske debatten utelukkende på rettssikkerheten deres.
  Så begynte Aftenposten og VG å grave litt, resten vet vi.
  De har seg selv, og ingen andre, å takke for situasjonen de har havnet i. Min medfølelse får de ikke.
  Hilsen journalist;-)

  SvarSlett
 16. Hei gunnhild...:o)

  Må bare få sagt at du skriver utrolig bra...:o) morsomt å lese innleggene dine...:o)

  Så over til idas dans, for en utrolig flott bok du har skrevet..jeg leste den første gangen når jeg hadde fått min første datter..husker jeg satt og ammet henne og leste og leste og leste...klarte ikke legge den fra meg...gråt i strie strømmer gjorde jeg også...

  Nå har jeg sikkert lest boka 5 ganger og jeg blir ikke lei, den er så utrolig nydelig skrevet...og du viser en styrke jeg ikke trodde noen hadde...

  Nå har jeg selv 2 døtre, og jeg klarer ikke å tenke meg ett liv uten dem...

  Jeg tenker veldig mye på Ida, selvom jeg aldri har møtt henne, men hun virket som en utrolig nydelig jente...så livsglad og sterk...:o)
  Tror jeg og Ida er ca like gamle og jeg synes det er så utrolig trist at hun ikke skal få oppleve det å få barn og stifte famile, det er det største som har hendt meg her i livet...

  Men jeg må bare få sagt nok en gang, den styrken du har vist oss igjennom boken din DEN er det å stå i respekt av!!!

  tusen takk for at du ville dele den fine, men utrolig triste historien med alle oss andre....:o)

  stor klem fra Emma

  SvarSlett
 17. Neida, du blir ikke helt ferdig utblåst når det gjelder denne saken riktig enda, Gunnhild. ;) Den har nemlig...fantastisk evne til å trykke på de riktige...eller var det feil?...knappene. Jeg nikket meg forresten enig gjennom innlegget ditt...

  Tusen takk for besøk på egen blogg. Jeg skulle egentlig stikke innom deg mye før, men så...skjedde det så mye. Og det hele forsvant i rhino rescue og...klesvask og sånt.

  SvarSlett
 18. Emma; Takk for pene ord om Idas Dans.
  Chi; Jeg er så nysgjerrig på deg. Jeg er innom bloggen din med jevne mellomrom. Og nyyyyter det jeg leser.
  Hvis du trenger hjelp med neshorn, er jeg genetisk skikket for denslags. Min oldefar var i nærkamp med hr rhino. Det kostet ham et hull i siden, men ikke livet.
  Hva gjør du i Afrika? :)

  SvarSlett