torsdag 27. desember 2012

Unnskyld ...

... og ansvar er ord som er skrevet ofte i året som snart går over i et nytt.
Folk har ikke nødvendigvis tatt mer ansvar eller bedt mer om unnskyldning i 2012, men selve begrepene er debattert til det kjedsommelige. Hvem har hatt grunn til å be om unnskyldning, hvem har ikke? Er unnskyldningen troverdig - ekte - god nok?
Jeg ber ikke om unnskyldning for hva jeg skrev om Høiness. Jeg tar avsvar for det jeg mener om moral i den saken. Men jeg kan ikke la det bli stående som siste innlegg langt ut i 2013. Omtalte advokat vant saken i første innstans. Jeg legger den ballen død ... inntil videre.
Et av mine framifrå barnebarn har en krystallklar formening om når man skal si unnskyld. Julaften i Mariesvei med sytten store og små festdeltagere var vidunderlig og kaotisk. Treåringen svingte rundt på gulvet med gitaren han nettopp hadde funnet under treet. I sin overstadige lykkerus kom han i skade for å svinge overrende sin ett år yngre kusine. Som ga høylytt sin mening om overfallet. "Det er sånn som skjer," sier gitaristen trøstende. Foreldrene er ikke helt fornøyde med hans beklagelse. "Be om unnskyldning," er formaningen. Treåringen ser overrasket og forulempet opp på sine foreldre og gjentar at det jo er sånn som skjer. Til ingen nytte. Han må til slutt, mot egen overbevisning, si unnskyld til sin hylende kusine.
Jeg forstår resonnementet hans. Gjør du noe mot noen med vilje, skal du si unnskyld. Men "sånt som bare skjer ...?
Det ligger en slags moral i hans oppfatning av når en beklagelse er påkrevet. Riktig eller galt kan sikkert diskuteres, men en slags moral er det. Når du vet at du gjør noe galt skal du be om unnskyldning.
Hvordan står det til med ansvar, unnskyldninger og moral i Vågå, mon tro ...
Fortsatt god jul. Og et fenomenalt nytt år!

11 kommentarer:

 1. Hei. Håper du og familien har hatt en fin jul og ønsker dere et riktig godt nyttår! Har fulgt bloggen din en stund og fryder meg over nye innlegg. Håper du fortsetter å blogge og blir minst like aktiv i 2013 som i 2012. Alt godt!

  SvarSlett
 2. Takk. Jeg har hatt en veldig hyggelig jul, sammen med hele familien og en flott nyttårsaften med gode venner.
  Vi får se hva som skjer med bloggen fremover. Den har ligget død en stund og har et tydelig forbedringspotensiale. Alt godt til deg også.

  SvarSlett
 3. Hyggelig å se et nytt innlegg fra deg, titter innom med jevne mellomrom for å se etter nytt fra deg.

  Barnebarnet ditt har en poeng, veldig søtt at en treåring kan ressonere slik :-) men en ekstra beklagelse/unnskyldning har vel aldri skadet noen...

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig med deg, Lilleperle; en ekstra unnskyldning har aldri skadet noen. Men jeg er ikke sikker på om mitt lille barnebarn var enig i det, der og da ;)

  SvarSlett
 5. Hei Gunnhild, godt nyttår til deg og dine. Jeg setter stor pris på bloggen og bøkene dine, men når det kommer til norsk rettskriving, stritter alt imot. Det heter unnskyldning og unnskyld meg osv. Klem fra en fast leser (voksen dame i fin alder)

  SvarSlett
 6. Whops!
  Du har helt rett. 2 nn'er, ikke 1. Håper du ikke finner rettskrivingsblødmer som denne i bøkene mine også.
  Jeg innbiller meg at jeg ikke er så verst i rettskriving, men her var jeg uti med begge beina. Takk for korreksjon. Jeg tror jeg lar den stå, til skrekk og advarsel :(

  SvarSlett
 7. Hei! Jeg skriver en oppgave om deg på skolen også lurer jeg på om du kunne presentere deg selv litt:) Hvor du jobber og når du har bursdag osv... Hadde blitt veldig glad for svar

  Vennelig hilsen Onsha

  SvarSlett
 8. Onsha; Jeg får veldig mange spørsmål som ditt. Dere får samme svar, alle som en: Jeg har vært så åpen og vist meg frem så naken og ubeskyttet i bøkene mine. Resten må være mitt. Beklager.

  SvarSlett
 9. Kjære Gunnhild, du er en helt ekstrem sterk kvinne og jeg beundrer deg virkelig! Jeg (som mange andre bla. Onsha) har en stor skriveoppgave på skolen, særemne. Jeg har valgt å skrive om Leukemi og tar utgangspunktet i Idas Dans og Regine Stokke sin bok. Problemstillingen min tror jeg blir om hvordan det er for familien når en så alvorlig sykdom slår til. Jeg forstår at det ikke er enkelt det du har gått gjennom, som du sier, du har vært åpen og vist deg helt ubeskyttet. Om du ikke har noe i mot det, vil jeg gjerne ta opp enkelte innlegg du har her på bloggen i teksten min, håper dette går fint for deg. Fortsett som du har gjort frem til nå, du er et flott menneske!

  SvarSlett
 10. Det går helt fint, Linn. Alt jeg legger ut på nett og papir er offentlig. Bare forsyn deg. Og lykke til med særemnet.

  SvarSlett
 11. Det går helt fint, Linn. Alt jeg legger ut på nett og papir er offentlig. Bare forsyn deg. Og lykke til med særemnet.

  SvarSlett