fredag 11. mai 2012

Sorgens og smertens sko.

Shaban Rehman Gaarder har skrevet en artikkel som har fått overskriften: "Skoen fra folkedypet".
Les den. Du finner den ett eller annet sted på nettet, og jeg vil bli veldig overrasket om vi ikke finner den publisert i en eller annen avis i morgen.
Jeg kjenner hennes sorg, smerte og kraft gjennom hele artikkelen. Hun refererer selvsagt til broren som kastet en sko mot morderen i rettsal 250 i dag.
Han gjorde det for oss alle, sier hun. Han gråt og skrek for alle dem som sitter med sine tause skrik, sitt uforløste raseri og sin lammende smerte og sorg.
I mitt forrige innlegg etterlyser jeg mer humor og latter i motbakker og smertefulle livssituasjoner.
Vi må ha latter. Men vi må også ha gråt. Vi kan ikke svelge alle tårer, kneble alle skrik, holde tilbake alle sko.
Vi kan ikke begynne å kaste på hverandre. Men vi kan, som Rehman Gaarder sier, finne oss en murvegg og kaste hver vår sko. Vi kan hyle ut vårt innestengte raseri, vår sorg og vår smerte.
Det er så vakkert med roser mot vold. Det er flott å kjempe for å forsette livet når en feig morder har tatt fra oss det dyrebareste vi eier: Et uskyldig menneske, vår trygghet, vår uskyld og manges fremtid.
Men han får ikke ta fra oss våre tilbørlige og sunne følelser.
En ulykkelig bror, med røtter i et annet land, kan kanskje lære oss ett og annet om å sørge.

11 kommentarer:

  1. Takk for en viktig påminning om at det er viktig å sleppe ut smerten, og takk for tipset om artikkelen.

    SvarSlett
  2. Om du ikke har lest denne, så anbefaler jeg virkelig at du gjør det: http://www.fvn.no/nyheter/innenriks/22juli/Glem-skoen-Husk-lillebror-2221787.html#.T614I6slvWQ
    Og jeg er så enig. Sorg og glede, latter og tårer - går gjerne sammen hånd i hånd.

    SvarSlett
  3. Ja, Beate, det er nok viktig å ikke la seg kvele av all smerten.
    Pia: Tusen takk for tipset. Jeg har lest. Det er sterkt, og en viktig påminnelse. Og hver og en av de 77 som ble drept har hver sin historie. Det er så ufattelig mange mennesker som kan trenge å kaste en sko. Jeg håper de blir sett, uten å måtte slåss for mye for det. Jeg leste at det ikke bare var en sko, denne storebroren kastet, men et symbol. Et symbol på forakt . Og den forakten har han nok fortjent, denne morderen. Men en gang var han også en som kanskje trengte å bli sett. Han ble ikke det. Vi ser hva det førte til ...

    SvarSlett
  4. Jeg synes det er sunt å bli litt sint. Da storesøster døde var jeg sint på både den ene og den andre, og det hjalp. Hvis jeg bare skulle sittet og værr trist ville jeg blitt helt tappet for energi. Og selv om dette var en ulykke var det mye aggresjon som skulle ut. Vi trenger faktisk ikke være greie hele tiden, det har lett for å tippe over i selvutslettelse.

    SvarSlett
  5. Ja, alle slags følelser har jo en misjon. Det gjelder å ikke brenne inne med dem. Det er godt å blåse ut, en gang i blant.
    Men alt til sin tid. Vi kan ikke verken være glade hele tiden, eller sinte. Kanskje balanse, er et stikkord her ...

    SvarSlett
  6. God dag til dig, her er en hurtig en, bare hvis du desperat har brug for en pålidelig trylleformular til at hjælpe med at genoplive dit smuldrede forhold her er en, der virkelig er alsidig, medfølende og pålidelig, når det kommer til stavning. Egwali stavning hjem er det rigtige valg for dig. Kontakt og forklar ham, og jeg kan forsikre dig om, at resten ville være fuldstændig magi, mit kærlighedsliv var på randen af sammenbrud, indtil jeg bestilte en kærlighedsfrase, jeg er et levende vidne i dag, det er derfor, jeg bruger dette medium til fortæl verden om denne store heksedoktor, der bragte fred og ro til mit hjem. Tal med ham i dag og få din følelsesmæssige frygt smidt væk.
    Du når ham ved disse kontakter!

    WhatsApp: +2348122948392
    Kurer: dregwalispellbinder@gmail.com

    SvarSlett
  7. Jeg er så stolt og glad for at være her for at dele dette bemærkelsesværdige vidnesbyrd, vidunderligt og ekstraordinært, jeg kan bare ikke tro, nu er min tidligere mand her hos mig og tigger om alle hans forkerte handlinger og fortæller mig, hvor tom han følte sig hele tiden han var væk, han forlod mig og forårsagede mig så smerte efter en skilsmisse, der fandt sted for 5 måneder siden. Og hele dette mirakel skete umiddelbart efter at jeg kontaktede Dr. Egwali for at få hjælp, jeg er den lykkeligste kvinde i hele verden i dag, jeg vil sige 'at have ham igen ved min side. Det er et mirakel for mig og min familie og evig glæde og lyst. Jeg er så glad nu, og jeg ved ikke, hvor meget jeg skal udtrykke min taknemmelighed og taknemmelighed over for Dr. Egwali. Jeg vil kraftigt anbefale ham, hvis du har brug for øjeblikkelig hjælp, da det er garanteret.
    Send ham en e-mail i dag /dregwalispellhome@gmail.com eller via
    WhatsApp: +2348122948392

    SvarSlett
  8. Venner der ute, her er en person jeg vet at du kan ha en konkret privat diskusjon og få ditt kjærlighetsliv omplassert. Denne personen er den alltid pålitelige doktoren Egwali, en spellcaster som brukte trylleformelen sin for å endre liv for så mange jeg kjenner i dag. Du kaller det bare kjærlighetsspell, karrierejakt, helseproblemer, uansett tilfelle, renselser han er i tide til å ivareta deg uten å nøle. Saken min var ganske stygg før jeg møtte ham, og resten var historie. Du kan kontakte ham gjennom noen av disse mediene
    WhatsApp / Viber +2348122948392
    E-post: dregwalispellbinder@gmail.com
    Ha en privat økt med ham og vær glad igjen.
    Beste ønsker !!

    SvarSlett
  9. Med all respekt for deg og trylleformularene dine, må jeg fortelle alle dette vitnesbyrdet. Jeg har ikke sett noen resultater med andre staverforfattere gjennom søket mitt. Jeg skulle ønske jeg kom til deg før jeg fikk det beste av deg etter økten min. Eksmannen min var ikke der i ett år, jeg gikk overalt og ba andre stave leger om hjelp, men det ble ikke noe resultat før min venn introduserte meg for Dr. Egwali. Etter at en forsoningsformular ble utført, ble jeg endelig tilkalt av ham. Hans underverk har gjort underverker, og mannen min kom tilbake full av kjærlighet. Det er et mirakel! Han kom plutselig tilbake med blomster som sa at jeg måtte tilgi ham, jeg ble veldig sjokkert da mannen min knelte ned for å be om tilgivelse og at jeg ville godta det. Jeg går tom for ord og er glad for at du er Gud, sendt av meg og hele familien min. Og nå er jeg en lykkelig kvinne igjen. Tusen takk Dr. Egwali. For alle som leter etter en ekte krets av magi, kontakt Dr. Egwali på e-post "dregwalispellbinder@gmail.com". Du kan også kontakte ham direkte via Whatsapp på +2348122948392
    Det er faktisk forsikret

    SvarSlett
  10. Gem dit ægteskab og få din eks-elsker hurtigst muligt tilbage efter opbrud / skilsmisse ”Jeg hedder Felicia, jeg vil altid være taknemmelig og taknemmelig over for den store læge Egwali for at have ordnet mit ødelagte ægteskab, efter at min mand forlod mig for et mystisk forhold ud af det blå . Jeg troede aldrig på magi, før min ven introducerede det for mig. Først var jeg skeptisk over for det, fordi jeg hørte meget om falske spellcasters, men lagde min tvivl bag mig, da jeg var desperat efter at få min mand tilbage, og jeg gjorde i henhold til hvad han bad mig om at gøre. Nu er min mand tilbage kun 48 timer efter at have kontaktet ham. Jeg lever lykkeligt sammen med min mand igen efter 6 måneders skilsmisse, og jeg vil ikke hvile, før han er kendt for den verden, jeg fortalte ham. Han har også specialiseret sig i lotteri, helbredelse af forskellige slags sygdomme, graviditetsurter. Opret forbindelse til læge Egwali via hans mail (Dregwalispellbinder@gmail.com) eller Whats-app på +2348122948392

    SvarSlett
  11. Til alle, der læser dette, skal du have tro og et højt niveau af positivitet, fordi der er større kræfter på arbejde, end du nogensinde kan forestille dig. Det vil blive bedre, når du tror og handler på det, og derefter vil hver af dine situationer gradvist transformere til det bedre. Jeg fik tingene restaureret med min ægtefælle efter et møde med DR EGWALI. Min forening blev ødelagt af uovervindelige kræfter, der ikke vidste, at mit ægteskab var hovedmålet, vi havde vedvarende problemer uden at løse dem, men tingene kom sig efter DR EGWALIs ankomst, fordi vi er glade og lever i fred, uden tvivl vil jeg stærkt anbefale at dem, der har brug for det, virker godt, det er virkelig troværdigt for alle problemer, du støder på, uanset om det er kærlighed, beskyttelse, penge eller psykiske kræfter. DR EGWALI er den ægte vare. Send ham en e -mail på Dregwalispellbinder@gmail.com eller på Viber / WhatsApp +2348122948392

    SvarSlett