lørdag 23. juli 2011

En feig liten jævel ...

... har tatt livet av mer enn 90 uskyldige mennesker.
Hvis han tror dette gir ham en slags heltestatus, tar han skammelig feil. Og hvis noen ser med beundring på hans udåd, er de formodentlig like stakkarslige og feige som han.
Men denne lille mannens uhyrlige gjerning har gjort andre til helter. Redningsarbeidere og sivile medmennesker har gjort en formidabel innsats, både i Oslo og ikke minst ved Utøya.
I dag heiser hele Norge flagget på halv stang, i sorg og solidaritet med alle de som er direkte rammet. Jeg benytter anledningen til å minne om at blodbankene trenger blod, i første rekke type 0. I løpet av neste uke trenger de å fylle alle lagre. Vi kan alle hjelpe.
Nå gjelder det å ta vare på hverandre. En hel skare mennesker er kastet rett inn i helvete. De har ubeskrivelig tunge timer, dager og måneder foran seg. Vi skal ha medfølelse med dem. Vi skal hedre alle de som har vært helter i redningsarbeidet.
Og vi skal snu ryggen til en feig liten jævel.

4 kommentarer:

 1. Du har så rett. Det er en feig jævel som har gjort dette. Tårene triller mens bildene surrer på tvskjermen. Ungdommene som forteller om sine skrekkopplevelser, som tatt ut av den mest forferdelige skrekkfilm. Men dette vekker kjærlighet og omsorg, nestekjærlighet og varme. Noe som er godt å se i en vond vond tid.

  SvarSlett
 2. Takk for at du setter ord på det vi føler, Gunnhild! Det gjorde nesten fysisk vondt å høre alle helikoptrene med kurs for Ullevaal Sykehus i går kveld! Jeg tenker på alle de som får en tom plass i hjemmet sitt, på alle de som har fått ufattelige vonde og uutslettelige inntrykk, på alle de skadede, og på alle de klassene som vil savne en av medelevene ved skolestart i august. Du skriver om heltene, alle hjelpemannskapene. De har også fått minner som vil forfølge dem resten av livet. Og jeg kan ikke la være å tenke på moren hans. Hun må ha det fryktelig! Selv ville jeg heller at min sønn skulle dø, enn at han utførte slike uhyrlige handlinger mot uskyldige mennesker!

  SvarSlett
 3. Helt og fullstendig enig! en feig faen er han.

  SvarSlett
 4. Jeg er helt enig i at det er godt å se hvordan terror og jævelskap vekker samhold, omsorg og medmenneskelig varme.
  Grethe: Min 95 år gamle mor og jeg snakket om akkurat det samme. Denne feige, lille dusten har også en familie som er kastet inn i helvete. Det er så smertefullt å miste et barn. Men hvordan er det å være mor til en morder? Vi skal også finne plass til omsorg og støtte for morderens pårørende. De må ha det forjævlig, rett og slett.

  SvarSlett