fredag 17. desember 2010

Jul = skolegudstjeneste?

Nå skrikes det via alle medier om "mindre engler i julesanger, nei til skolegudstjeneste, nei til forkynning."
Men ...
Jul vil vi ha ...
Hvorfor feirer vi jul?
Det er klart at for mange av oss er julen blitt en tid å samles, spise godt, gi hverandre gaver, etc. Men det som ligger i bunnen for julefeiring er Jesu fødsel. Enten vi liker det eller ei.
Vi kan mene hva vi vil om kristendom, salmer og gudstjenester. Men jeg synes liksom at det er noe vi må ta med, eller la være, hvis vi i det hele tatt feirer jul. Vi vil gjerne ha juleferie.
Jeg mener ikke at alle må bekjenne seg til den kristne tro for å tillates å feire jul. Det jeg mener er at vi ikke kan være så bombastiske at vi vil forandre hele jula. Hvis vi skal fjerne det kristne budskapet fra jula, kan vi like gjerne fjerne julefeiringen, og juleferien. Da har vi ikke noe å feire.
Hvis alt skal tilrettelegges for hver og en av oss, og gjøres mest mulig bekvemt for oss, kan vi like gjerne også forandre nyttårsaften, og andre helligdager.
Kanskje det beste ville være å legge julaften og nyttårsaften på mandager? Det vil gi oss mest fri. Og når vi først er i gang: Når vil vi helst ha 17. mai? Hva passser best?
Det har noe med toleranse å gjøre.
Jeg er ikke verdens mest kristne person, men jeg kan ikke skjønne at noen av oss vil få varige svekkete sjelsevner eller ubotelige sår av å overvære en skolegudstjeneste i året.
Det er ingen som dævver av å høre om en baby som ble født i BETHLEHEM. (Ikke Jerusalem.)
Vi kan tro på det, eller ikke. Men vi må kunne akseptere å høre om det, uten å legge inn protester på alle kanter.
Kanskje vi, i steden for å bruke energi på å protestere, skulle legge vår energi i å gjøre en eller annen stakkars juletid litt lysere. Det er nok av dem som lider seg gjennom jula. Og det er ikke på grunn av det kristne budskapet.
Det er jul for pokker!

24 kommentarer:

 1. Bra sagt og godt poeng!!
  Jeg er heller ikke kristen, men jeg synes det
  er kjempehyggelig å gå i julegudstjeneste siste skoledag selv om jeg nå har gjort det i 12år!! :)
  LENGE LEVE GUDSTJENESTE PÅ SISTE SKOLEDAG!!! <3

  SvarSlett
 2. Jeg er så enig, så enig! Vedlig enig! :)

  SvarSlett
 3. Jeg blir så glad når noen skriver fornuftig. Det gjør du, syns jeg. God jul!

  SvarSlett
 4. Jeg linket til siden din inne på min. Håper det er greit. Syns innlegget ditt bør leses av alle.

  SvarSlett
 5. God jul, folkens. Uansett hvordan dere feirer, eller ikke feirer.
  Og link ivei, Susanne :)

  SvarSlett
 6. Her må jeg arrestere deg for en vanlig, men irriterende misforståelse. "Jula er en kristen høytid". Nei da. Jula kom før Jesus! De gamle vikingene feiret jul fordi sola snudde. Jesus ble heller ikke født i desember, forskerne har funnet ut at man blant annet ikke hadde sauer på markene da. Men smarte menn i kirken fant på å legge feiringen av Jesu fødsel til desember - FORDI MAN ALLEREDE FEIRET JUL DA! Slik har kristendommen "tatt til seg" jula som sin høytid. Ikke-kristne har således like mye - endog mer - "rett" til å feire jul som kristne, ettersom det var en hedensk feiring først. Uten at vi skal lage noe samfunnsproblem av det:-)

  Men ikke dermed sagt at barn har vondt av å gå i kirken en gang i året - så langt derifra!

  Tale

  SvarSlett
 7. Veldig bra skrevet!

  Jeg jobber som lærer på en barneskole, og der har vi "Gudstjeneste" i gymsalen siste dag før jul hvert eneste år. Her kan foreldre reservere barna sine fra å gå, så de som har andre religioner enn Kristendom kan altså få sitte i klasserommet og tegne mens de andre barna er i gymsalen.
  Det varer jo strengt tatt bare en halvtimes tid, og vi synger jo kjente julesanger innimellom litt prating om Jesus. De fleste klarer å være på en slik samling uten å få noen varige mén.

  Godt skrevet av Tale over her også, dette visste jeg faktisk ikke...
  (Godt vi lærere er så opplyste:-)

  Ha en fin førjulstid!
  Hilsen størstepia

  SvarSlett
 8. Hør hør - toleranse er et mye glemt ord i dag. Tale har rett i at det ble feiret midtvintersblot fra gammelt av - altså soleverv, en fest fordi sola "snur" - og at feiringen av kristi fødsel skulle overta denne hedenske skikken. Men Gunnhild har et poeng i at det vi NÅ feirer, er det kristne budskapet om kjærlighet! Ergo ville det være fint om vi klarte å akseptere høytiden slik den er preget, uten alltid å måtte hevde vår integritet eller omfavne den kristne tro ... men rett og slett delta med det beste vi har i oss. Jeg er vel mer åndelig enn kristen i rette forstand, men jeg er enig med Gunnhild i at feiringen i seg selv er verdifull og vakker, og en anledning til å gjøre tiden og tilværelsen lysere for oss alle. Først og fremst er budskapet kjærlighet - og størst av alt er nettopp den! En riktig god jul til deg og dine, Gunnhild :) Gode tanker!

  SvarSlett
 9. Heisann!
  Vanligvis er jeg veldig enig i det du skriver, men ikke helt denne gang..her følger jeg nok mer i Tales spor.

  Klippet fra Wikipedia: "Jul (fra norrønt. jól [1]eller jólablót, engelsk også yuletide) er navnet på den opprinnelige, hedenske feiringa av midtvinterdagen i Norden, senere også av den kristne høytiden og festen til minne om Jesu Kristi fødsel. "

  Nå tror jeg ikke at noen dauer av å gå på skolegudstjenester, jeg har da overlevd de jeg gikk på i skoletiden, uten å ta varig mèn av det. Men er ikke enig i at det er skolens rolle å bidra til forkynnelse, tro bør være en privatsak og ikke et offentlig anliggende. Kirken må gjerne tilby gudstjeneste for ungene ved jul, men da bør det ikke legges i skoletiden.

  Med ønske om en riktig god jòl!
  (som jeg som humanetiker feirer uten snev av dårlig samvittighet :-) )

  SvarSlett
 10. Åh, jeg liker så godt at vi har forskjellige meninger og synspunkter.
  Jeg må jo innrømme at jeg har hørt om hedensk feiring og sola som snur, etc. Men jeg er så utrolig lett anntennelig. Og når jeg nok en gang leser om protester mot kristendom i julefeiringen; hopper jeg uti med begge beina.
  Jeg mener nok fremdeles det jeg skrev, men det finnes ikke en sannhet her.
  Herved modererer jeg meg litt: Jula er ikke kun en kristen høytid. Samtidig mener jeg fortsatt at ingen dævver av å høre om barnefødsel og kjærlighet.
  God jul og god jòlablòt til dere.
  ... og takk for motstand. Jeg har litt godt av å dempes, til tider ;)

  SvarSlett
 11. ...syns det varmer å vite at det er flere enn meg som syns vi går litt "av skaftet" på dette temaet. Respekt for andre trosretninger, å kunne delta i noe og tolerere at andre kan tro annet enn deg selv er viktig lærdom i alle aldre...

  SvarSlett
 12. Jeg er også så veldig enig med deg. Vi tåler å høre budskapet om jesu fødsel.

  W

  SvarSlett
 13. Jeg er også litt uenig her.. Jeg kan ikke annet enn å gjenta tidligere kommentar, jula er i utgangspunktet ikke en kristen skikk.

  Jeg er ikke kristen, jeg feirer jul fordi det er den eneste dagen i året familien min samles og hygger seg. Jula føler jeg blir hva man gjør det til selv, det finnes ingen fasit. Hva jula betyr er veldig individuelt. Jeg går i kirken på julaften, men bare fordi jeg spiller Cello og det har blitt en tradisjon, min mor er organist og derfor er det koselig å høre henne spille.. :o) Jeg har ikke noe imot å høre om jesus, men for meg blir det som ett hvilken som helst eventyr..

  God Jul alle sammen! På hver deres måte :D

  SvarSlett
 14. Ingen problemer med å feire jul og ikke være personlig kristen. For jo, jula ble feiret for at sola snudde og lyset sakte skulle vende tilbake. Så kom Jesus, og han ble jo omtalt som verdens lys, og dermed tok over den gamle solfesten. Så om vi feiret kristendommen eller lyset, fint er det begge deler.
  FIn julekrybbe har jeg, kjøpt på loppis. De gildeste farger, den hadde bare en liten skavank og det er at Jesus har knekt en arm og hele hode er av. Men glorien henger heldigvis fast på hodet da.
  Det viktigste i denne førjulstiden vil jeg si er å ikke stresse, og det klarer jeg veldig bra må jeg si. Man skal kose seg, og være snill med andre.
  Mine barn har ikke vært på skolegudstjeneste, er ikke sikker på om jeg hadde protestert så veldig om skolen hadde det på tapetet. Storegutten har spilt Paradisspillet, og han har vært djevel. Så jeg har vært med å innstudere djevelteksten. :-)
  God jul til alle i hop, jeg gleder meg til jul! Husk å være snille med hverandre.

  SvarSlett
 15. Jeg leser gjennom kommentarene, og tror ikke vi er så uenige, likevel.
  Vi feirer jul på hver vår måte, basert på forskjellige grunnlag. Det er jo sånn det skal være. Det viktige er å tolerere at andre gjør ting annerledes, og mener noe annet enn jeg.
  Og de fleste av oss tåler å høre om barnefødsler. Vi kan tro på det, eller la det være som et hvilket som helst annet eventyr. Men vi må respektere hverandres meninger, og hvrandres tro.
  Og som mykstart sier; Vi skal kose oss og være snille med hverandre.
  Det er jo jul, for pokker!

  SvarSlett
 16. Jeg er så enig med deg, fra begynnelse til slutt! Synes du skal sende innlegget videre til diverse aviser! Det trengs et sparl til alle de som skal fjerne alt som heter tradisjoner. Flott innlegg! *klapper i hendene!* GOD JUL! : D

  SvarSlett
 17. Selv om det har blitt feiret midt på vinteren også før vi ble et kristent land er julen slik den feires i dag basert på den kristne budskap. Derfor synes jeg man bør avfinne seg med at en liten svipp innom kirken hører med i den norske skoles opplegg. Jeg er aldeles sikker på at hverken ateister, agnostikere, jøder eller muslimer ( eller andre) tar skade på sjelen av dette. Vi ser stadig oftere, eller kanskje er det bare emr synlig nå enn før, at åpenhet og toleranse er viktig. En time i en kirke ødelegger ikke muligheten for evig frelse for noen. selv husker jeg disse gudstjenestene som en fin anledning til å spise karameller og kikke på de eldre guttene, noe som tyder på at budskapet ikke var direkte påtrengende.

  SvarSlett
 18. Takk, og god jul til deg også, HildeP.
  Og var det ikke det vi ante, fru Storlien? Kirken kan brukes til så mangt: Karamellspising og sjekking :) God jul!

  SvarSlett
 19. Ville bare ønske deg og dine en riktig god jul Gunnhild !

  Anne K

  SvarSlett
 20. Tusen takk, Anne K. Det samme til deg.

  SvarSlett
 21. Jeg har også skrevet et lite innlegg om dette, og er enig med deg:-)

  SvarSlett
 22. Hei dr.klm. Har vært innom deg. Vi er åpenbart enige her. Var også alltid med på skolegudstjenesten før jul, da barna var små. Tror ikke jeg tok skade av det :)

  SvarSlett
 23. bra skrevet og veldig så enig....

  SvarSlett
 24. Hei!

  Utrolig kult! jeg er selv kristen, og synes det er greit at andre ikke feirer jul, men å endre på jula er vel litt å gå over streken, kanskje..?

  SvarSlett