lørdag 17. april 2010

Foredrag på hjemmebane

Jeg forbereder foredrag som jeg skal holde i Sandvika på tirsdag.
Det burde kjennes trygt og godt å snakke på hjemmebane.

DET GJØR IKKE DET!!!

Jeg blir liksom mer naken når jeg er så nær hjemmet mitt. Jeg føler at det krever mer av meg. Mer autentisitet.
Men betyr det at jeg ikke er autentisk når jeg snakker i Bergen eller i Tromsø?
Eller kanskje det er nettopp der jeg er autentisk, og meg - bare meg?!
Har det noe med å beskytte hjemmet mitt og meg selv når jeg er på hjemmebane, tro?
Har jeg behov for å holde folk litt på avstand? ...
Det er litt sånn med Idas Dans også. Jeg er liksom redd for at folk skal oppdage at det bare er "lille meg" som har skrevet boken - ikke en "vaskeekte forfatter".

Og nå sitter jeg her og blogger for å slippe unna foredraget ...

Jeg har ikke lenger tall på hvor mange foredrag jeg har holdt. Likevel kjenner jeg prestasjonsangsten bobler i meg.
Jeg har aldri "ferdigsydde" konsept. Jeg skreddersyr for hvert forum. Jeg hørte en gang en foredragsholder som helt tydelig kjørte sitt løp, uansett publikum. Gjennom hele foredraget satt jeg og tenkte: "Er han helt sikker på at han er i riktig auditorium? Skulle han kanskje vært i salen ved siden av?"
Det må ha vært bekvemt å bare ta frem det forrige foredraget. Men svært ubekvemt å føle at publikum detter av og forsvinner etterhvert som du snakker!" Grøss og gru!!!

En bekjent av meg sier: "Det spiller ingen rolle hva du sier, så lenge du har nok leppestift på."
Hadde det bare vært så vel.

Jeg tror jeg må holde meg til min egen variant: Å forsøke å si noe vettugt, ha nok leppestift - og for Guds skyld; ingen persilledusk mellom tennene!

Wish me luck!
jeg tilbake til foredraget ...

16 kommentarer:

 1. Først av alt: LYKKE TIL MED FOREDRAGET, GUNNHILD!
  Og takk for forrige, fantastiske innlegg! Takk for at du løfter menneskeverdet opp og fram!

  Og så, igjen: IDAS DANS. Har du noe imot at jeg kopierer de 3-4 første avsnittene og bruker teksten som eksempel på svært god måte å skrive på? Jeg har lest dem flere ganger nå, og tar av meg hatten for kraften i det du skriver, beskrivelsen.

  SvarSlett
 2. Hei igjen!
  Det var en som ventet på meg, så jeg postet kommentaren før jeg hadde tenkt meg ferdig. Jeg jobber i skolen, og vil gjerne vise teksten til elevene mine.
  Og til dagens innlegg: Velkommen i klubben! Vi som skyver og skyyyver når vi ikke helt har funnet motet til å gå i gang med akkurat DEN oppgaven. Den som bare må gjøres SÅ bra!
  Jeg er helt sikker på at det går fint, du er nok allerede i gang, om du da ikke har litt mer å skyve på først, da. Igjen, lykke til ;)

  SvarSlett
 3. Hei Grethe: For all del; kopier gjerne fra Idas Dans. Og å bruke det som eksempel på svært god måte å skrive på - er jo en gedigen kompliment. Takk. Jeg føler meg smigret.
  Og ja, jeg er godt i gang med foredrag, men du ser jo, jeg stikker innom her likevel ;)

  SvarSlett
 4. Det er en flott innstilling å ta hvert enkelt foredrag så alvorlig at du faktisk blir nervøs, til tross for at du har mye rutine. Det er nok av foredragsholdere som snur bunken og gjentar seg selv. Så du trenger neppe være redd for autensiteten :)

  Lykke til - og hvis det allerede er vel overstått: Var det fint da du først var i gang? (Ofte er det sånn :)

  SvarSlett
 5. Nå har jeg bestilt Idas dans for fjerde gang! Jeg ender med å gi den bort hver gang, for jeg synes den er så vakker og så sår på en gang og det er en historie som bør leses av så mange som mulig! Så det at den er skrevet av "lille deg" er fullstendig irrelevant, du skriver på en så varm og nær måte, og det rører en dypt inn i hjerteroten. Masse lykke til med foredraget, jeg skulle gjerne vært der og hørt på deg!

  SvarSlett
 6. Lykke til i morgen -du er god som gull!

  :-D

  SvarSlett
 7. leppestift, nypussede tenner og mørk overdel i tilfelle våte flekker under armene...Jeg skjønner godt hva du mener selv om jeg ikke på noen måte er så erfaren som du, det er noe med det at naboen kanskje sitter der, eller noen man er på hils med. Den første gangen jeg holdt foredrag sendte jeg en venninne på gangen, og hentet henne til sprøsmålrunden etterpå...Men, det jeg skulle si var - lykke til! Jeg tror det går strålende, og dette er fordelen med å ikke være politiker - de som kommer for å høre på vil deg vel og er interessert, de er ikke ute etter å " ta deg":)

  SvarSlett
 8. Tusen takk, alle sammen.
  Det er rart med det. Jeg var mindre nervøs da jeg snakket til 6000 mennesker i Spektrum, enn jeg er nå. Det har noe med dette at jeg synes liksom jeg bør prestere litt ekstra for nabo og evt venner som sitter i salen.
  Og mens jeg skriver dette, ser jeg hvor idiotisk det er :)For alt jeg vet kommer det 10 mennesker ...
  Og det verste er; jeg liker jo å holde foredrag

  SvarSlett
 9. Lykke til med foredraget - er helt sikker på at du er en glimrende foredragholder , det kan jeg se ut fra hvordan du skriver her på bloggen og hvordan du svarer leserene dine !

  Henger meg på det Gunnhild skriver.
  Det med at du er mer nervøs nå , har vel en helt naturlig forlkaring :-))

  Håper jeg får "høre" deg en gang i fremtiden :-)

  SvarSlett
 10. Lykke til Gunnhild! Dette tar du på strak arm! Vi vil gjerne bruke deg igjen i alle fall. Det var en gave å høre på deg. Takk for interessante refleksjoner på en taxiholdeplass og i en taxi på vei til Flesland også:-)

  SvarSlett
 11. Foredrag avholdt. Og de satt jo helt nærmest, de jeg kjenner godt. Det var bare hyggelig:)
  Det var slett ikke så farlig, å holde foredrag med kjenfolk i salen.
  Og nå; been there, done that.
  Hei Bård, og takk for sist. Må benytte anledningen til å si at det var en fest å holde foredraget i Bergen. Det er så ok når alt funker så godt som det gjorde der; lys, lyd, publikum, de andre foredragsholderne.
  Veldig moro:)

  SvarSlett
 12. og psssst; Brumunddal neste.
  First we take Sandvika - then we take Brumunddal!

  SvarSlett
 13. Hei! Jeg skulle gjerne hørt på deg, men ble operert på mandag (ikke noe alvorlig, men kunne ikke gå noe særlig). Dette sier jeg uten engang å vite hva du snakker om i ditt foredrag?
  Kan tenke meg det har å gjøre med sorgarbeid og dine erfaringer med Ida. Har lest Idas dans, og det kan hende at den er skrevet av 'lille deg', men det er en bok med Store Bokstaver. Jeg har en datter på 18, og hver gang jeg ser henne danse, tenker jeg på deg og Ida.
  Hilsen Olivia

  SvarSlett
 14. Takk til deg, Olivia, og god bedring :)

  SvarSlett
 15. Har foredraget i brumunddal vært? Hvis nei, når er det? :)

  SvarSlett
 16. Brumunddal har vært, og var en interessant erfaring for meg. Alltid moro å snakke for en gruppe mennesker jeg vet lite om. Bioingeniører visste jeg ingenting om før. Nå vet jeg i hvert fall noe :)

  SvarSlett