torsdag 24. november 2011

24. ...ember - Julegavetips

I dag er det 24. ...ember. Julaften-tjuvstart.
"November - desember; What's the difference," sa Thomas.
Og sånn ble det. Vi feirer 24. ...ember, hvert år. Julaften kan feires når som helst.
Vår grunn til å feire denne dagen har et sørgelig bakteppe. Dette var Idas aller siste julefeiring med oss. Hun døde den 13. desember.
Det er ni år siden. Tiden leger ikke alle sår, men sliper kantene godt. Vi kan igjen glede oss til jul. Vi feirer både tjuvstarten og den reelle julaften med glede igjen, ispedd litt vemod.
Mange skal feire jul med mye smerte og sorg. Mange skal feire jul for første gang uten en de er glad i. Mange skal kjøpe en julegave mindre enn tidligere.
Mange skal ikke kjøpe julegaver i det hele tatt.
Mens kjøpesentra i den vestlige verden setter nye rekorder for julesalget, har mennesker i den samme verden ingenting å kjøpe verken julegaver eller mat for.
Mens vi leter etter den magreste ribba, og dropper potetene, og mens vi hamstrer smør, sulter våre medmennesker ihjel på den andre enden av kloden.
Nå skal vi ut og kjøpe den ene gaven etter den andre. Mange av dem ender i et skap.
Jeg har en idè til dere.
Hver jul etter jeg var i Kongo med Leger uten grenser har mine venner og jeg vært med på å redde liv i den tredje verden. Gamle tanter, godt voksne søsken og venninner har fått et julekort istedenfor gave. Ingen har klaget ennå.
Oppskriften finner du her www.legerutengrenser.no/julegaver
Jeg blir ikke sur om dere kopierer meg.
Riktig god 24. ...ember.

12 kommentarer:

 1. Jeg har tenkt på deg i hele dag. Du var den første jeg tenkte på imorges da jeg våkna, fordi jeg visste at det var den 24. ....mber. En spesiell dag. Et nytt år har gått - videre,fremover,oppover og nedover,månen har vandret rundt sola en gang til . Et sted er alt likevel så klart som om det var igår. Vi tar de som går ut av tiden med oss videre i hjertene.
  *varm klem til deg Gunnhild ,fra meg <3*

  SvarSlett
 2. Hei ^^ Jeg tenkte på dere i går! Jeg vet at det er en veldig spesiell dag for dere og jeg føler med dere. Jeg håper dere feiret sånn Ida ville at dere skulle feiret og at hun var med dere :)

  Hilsen meg ^^

  SvarSlett
 3. <3 Håper dere hadde en fin dag den 24 ...ember, det fortjener dere virkelig! Så spennende at du har vært med i leger uten grenser, hvordan var det? Må man være spesielt utdannet for å kunne være med? Jeg har utrolig lyst til å dra til et land hvor jeg kan se og bli kjent med lokalbefolkningen og hjelpe dem til et bedre liv :-)

  SvarSlett
 4. Jeg har kopiert deg og bestilt julekort :) Lurt!
  I går leste jeg Etter Dansen og reklamert for den på FB og til kollegaer. Meget bra... Synes den er veldig relevant for oss som ikke har mistet et barn også, men som har andre utfordringer i det livet vi HAR (ikke drømmer om eller ønsker).
  Du skriver så... tror jeg vil bruke ordet inderlig.
  Sinnsrobønnen har jeg brukt hver eneste dag i 5 år, og den funker mot så mangt ♥
  Ønsker deg og dine en god jul

  Randiq

  SvarSlett
 5. Jeg håper dere hadde en fin 24 ...ember feiring.

  Har akkurat begynt å lese "Etter Dansen" og har kommet over halvveis og må bare få si at det er en fantastisk god bok. Jeg gråter litt her og der, både fordi boken er så rørende og fordi jeg minnes mamma enda sterkere da jeg leser boken.(som døde i kreft april 2010) Og samtidig som jeg hører på Sølvguttene som var mammas favorittjulemusikk, er det ikke fritt for at julen blir ekstra emosjonell. Savnet er stort.

  Jeg kjenner meg igjen i mye av det du skriver.

  Jeg ønsker dere en velsignet julehøytid.

  W

  SvarSlett
 6. Takk til dere alle, for gode kommentarer om 24. ...ember og bøkene mine.
  Jeg har vært i utlandet en stund, uten internett-tilgang. Det har vært både ok og dritt. Men jeg ser jo at det finnes absolutt et liv utenfor nettet også :)
  Nå må jeg enten legge ned denne bloggen, eller sparke liv i den. Vi får se hva det blir til.
  Uansett: Takk til dere som fremdeles holder stand.

  SvarSlett
 7. Har tenkt på dere i dag Gunnhild <3

  SvarSlett
 8. Takk, Sandra. Det har vært en rar dag

  SvarSlett
 9. Hei Gunnhild!

  Tusen takk for en utrolig fin bok om Ida, og om dere. Dere virker som en flott familie! Jeg er helt sikker på at Ida hadde et fantastisk liv sammen med dere den tiden hun fikk her på jorden. Og at hun danser og bader der hun er nå! :) Jeg leste nettopp "Idas dans" (ble så rørt og revet med at jeg leste den ut på to dager, og jeg blir sjelden ferdig med bøker), og gleder meg til å lese "Etter dansen". Du er en herlig dame, - min nye helt! Stå på med ditt mot og engasjement! Og gledelig jul til dere alle!

  SvarSlett
 10. ..Og takk også for en kjempefin blogg, jeg følger med! :)

  SvarSlett
 11. Kjære Gunhild!
  Håper ikke du legger den bloggen din. Har ikke fulgt den så lenge, men etter å ha lest "Etter dansen" nå i høst, har jeg stadig besøkt siden din. Vi mistet sønnen vår i en ulykke sept 2009, han ble bare 16 år. Kjenner igjen så mye av det du har skrevet og det var så godt å få satt ord på mye av tankene og følelsene. Og ikke minst vite at det går an å gå videre med livet. Man lærer seg etter hvert å leve med det enorme savnet, selv om dagene svinger veldig.
  Midt oppi all sorg så ble vi velsignet med et barnebarn som kom 11 måneder etter ulykken. Han har vært med å gi livet ny mening og selvfølgelig datteren vår som også har hatt og har fortsatt tunge dager uten lillebror. Tror nok vi har blitt flinkere til å gripe tak i det som gir oss gleder og styrke, og mindre opptatt av bagateller. Jeg har også hatt leukemi i 6 år nå, men takket være god medisin så går det bra.
  Gleder meg til å lese reportasjen om deg i ukebladet som kommer. Ønsker deg og alle dine en god jul :-)
  Klem fra Wenche

  SvarSlett
 12. Så lur julegave-idé! :)

  I butikken jeg jobber i (Sprell) selger vi til- og fra-lapper for 5kr som går til Plan Fadder, og julegavene til oss ansatte i år var sukkertøy fra kreftforeningen. En fin pose med godsaker i hvor det lå med en beskjed om at jeg hadde bidratt med å gi 10 000 kr til kreftforeningen. Det synes jeg var en mye finere gave enn en lysestake eller lignende som jeg ikke har noen spesiell glede av uansett!

  SvarSlett