torsdag 27. mai 2010

Hvert minutt dør en kvinne i barsel ...

... og hvert minutt dør to barn av malaria.

Er vi klar over hvor godt vi har det i dette landet?
Her kjemper vi mot forkjølelse, norovirus, influensa, fedme ...
I andre land kjemper de for å overleve.

Har jeg fortalt dere historien om sovesyke og hårfjerning?
Sovesyke er en 100 % dødelig sykdom, som forekommer i Afrika, syd for Sahara.
Det er en parasittsykdom, som spres via tsetse-fluer.
Heldigvis finnes det medisin som kurerer sovesyke. Problemet er at den er ca 60 år gammel, og basert på arsenikk. Men den kurerer - eller dreper deg.
"Ild i blodårene" kaller de innfødte behandlingen. Den er smertefull. Arsenikken i medisinen er så sterk at den smelter plasten i kanylene. Vi kan bare tenke oss hva den gjør med blodårene. Nå er det kanskje ikke så farlig. I Afrika har de ikke råd til behandling, uansett.
For ikke mange år siden fant de en ny type medisin mot sovesyke, som ikke er så smertefull og risikabel å behandles med. Problemet er at den er noe dyrere. Denne medisinen ble ikke produsert. Det er ikke økonomisk lønnsomt å produsere medisin for den fattige delen av verden, må vite.
Nå produseres den!
Man har nemlig oppdaget at denne typen medisin, brukt på en annen måte, kan fjerne uønsket hårvekst.
Halleluja! Da er den plutselig atskillig mer lønnsom å produsere. Kvinner og menn i den vestlige delen av verden bruker gladelig penger for å få glatte legger og armhuler. Vi kjemper jo for vår velvære og for et forbedret utseende ...

Så nå har vi altså et hårfjerningsmiddel med den bivirkning at den kurerer en dødelig sykdom.
... men burde det ikke vært omvendt ...?

Jeg har vært i Kongo med Leger uten grenser. Jeg har sett sovesyke på nært hold.
Jeg var ikke alltid stolt over å være kvinne fra den vestlige verden.
Og mens du har lest dette: Hvor mange kvinner og barn tror du har dødd i den andre delen av den samme verden?

Dette skriver jeg ikke for å gi noen dårlig samvittighet. Dette skriver jeg fordi vi alle har godt av å vite. Og fordi vi bør ta oss tid til å se hvor heldige vi er som lever her oppe i nord.
... og hvor godt vi har det.

Og har du litt penger til overs, eller lyst til å vite mer om den tredje verden, kan du alltids gå inn på http://www.legerutengrenser.no/

19 kommentarer:

 1. Flott og tankevekkende innlegg, Gunhild!

  SvarSlett
 2. Tusen takk for betimelig påminning, håper riktig mange leser dette.
  Det er en skam hvordan vestlige lands (tildels sinnssvake) behov prioriteres på bekostning av menneskeliv i blant annet afrikanske land. Money talks. Og mennesker langt borte er bare statistikk. :(

  Datteren min er født i Etiopia. Der er femti prosent av befolkningen yngre enn 17 år. Det anslås at omtrent fem milioner barn er foreldreløse. Det er flere enn hele Norges befolkning, det. Et ubegripelig tall.

  SvarSlett
 3. Dette er sånne ting som gjør at jeg skjemmes over å være rik. Rik og forfengelig. Jeg blir kvalm av at de lager hårfjerningsmiddel av noe som kan gjøre mennesker friske. Fordi det er DET som er lønnsomt. Hvor skremmende er det ikke at det er viktigere å fjerne hår enn å redde liv? Jeg får vondt i sjela mi.
  Takk for sterke ord, Gunnhild.

  SvarSlett
 4. Malin; takk.
  Hanne; Enig. Tallene fra Etiopia er helt ubegripelige. Og de samme tallene finner vi i mange andre land i Afrika også.
  Piumen: Vi har godt av noen påminnelser fra tid til annen, ikke sant?

  SvarSlett
 5. Du har fortalt meg den kortere versjonen tidligere, Gunnhild. Men jeg synes det er flott at du tar den lengre som et eget innlegg.

  Vi HAR godt av å vite. Og noen ganger så er det på sin plass at det svir litt. Det kan uansett ikke sammenlignes med arsenikk...

  Jeg skulle ønske du ble lest av mange.

  SvarSlett
 6. Det er ganske tragisk. Og du har helt rett. Det burde være omvendt.

  SvarSlett
 7. Silje; ja ikke sant; vi har godt av å vite.
  Det jeg ikke vet er hvor mange som leser dette :)
  Lin; i en ideell verden ville det vært omvendt. Det er nok fremdeles langt dit ...

  SvarSlett
 8. Det er helt vanvittig og veldig egoistisk !
  Kommer aldri til å bruke dette produktet !
  Blir litt sånn stormansgalskap , sier nå jeg .

  Du engasjerer deg i ganske mye du Gunnhild og jeg er helt sikker på at innlegget og bloggen din leses av mange ! Det må ha vært spennende å ha vært med Leger uten grenser..Skulle ønske jeg hadde kapasitet til å engasjere meg mer....

  SvarSlett
 9. Anne K; å oppleve Leger uten grensers arbeid for de meste hjelpetrengende i verden gjør noe med en person :)

  SvarSlett
 10. Ja det vil jeg tro . Drømte om å dra ut å misjonere på barnehjem - især for døve barn da jeg var ung , men fikk jo egene barn som kom som perler på snor :-))

  Godt det finnes mennesker som misjonerer , leger uten grenser og slike som deg !

  SvarSlett
 11. Skulle tro det ville vært bedre for de sovesyke om vi betalte litt mer for hårfjerningen og dermed sponset en syk hver enn om vi slutter å fjerne hår. Da forsvinner sikkert kjemikaliet fra markedet også. Jeg er enig i at det er tragisk at det er sånn, men nettopp den oppdagelsen at sovesykemedisin kan fjerne hår på rike kvinner er jo gull verdt for de syke. De skulle bare funnet liknende bivirkninger på malaria og hivmedisiner også...

  SvarSlett
 12. Arachne: Problemet er bare at det er vi i den vestlige verden som nyter godt av bivirkningene. Den egentlige virkningen, sovesykekuren, ser de aller fleste som trenger den ingenting til. Vi som har mye og råd til mye, får mye. De andre får ingenting.
  Tenk om noen av kronene vi betaler for hårfjerning kunne gå til sovesykekur for dem som ikke eier nåla i veggen ...

  SvarSlett
 13. Så rart å lese dette innlegget nå. Jeg har tenkt mye på akkurat dette i det siste, etter å ha vært en del i kontakt med nettopp Leger uten grenser. Har du blogget om dine opplevelser da du reiste med dem? Dette skulle jeg gjerne lest mer om.

  SvarSlett
 14. Gunhild; Jeg har ikke blogget direkte fra turen. Jeg nevner Leger uten grenser i noen av bloggpostene mine. Jeg har skrevet noen avisartikler om dem. Jeg er relativt fersk blogger, vet du. Kanskje jeg bør skrive en bloggpost spesielt om MSF ... De fortjener all den oppmerksomhet de kan få. En fantastisk organisasjon :)

  SvarSlett
 15. Jeg ønsker meg veldig en bloggpost om MSF. Om alt det bra de gjør, men gjerne noen tanker om evt. forbedringer også. Spennende å høre fra en som står utenfor organisasjonen, men likevel har sett arbeidet deres fra innsiden.

  SvarSlett
 16. Jeg tror du gjør mye godt for mennesker rundt deg og de du innvolerer deg i Gunnhild.!
  Ønsker deg en god helg og legger ved et sitat jeg syns er flott :

  Man elsker og beundrer det mennesket som kan smile i sorgen, samle styrke etter fortvilelsen og fatte nytt mot gjennom ettertanke.

  SvarSlett
 17. Jeg ville bare fortelle deg at jeg nå har lest ferdig "Idas dans", på kun to dager. Jeg ble så revet med, at jeg måtte lese den ferdig. Jeg både lo, smågråt og hikstet underveis. Det er en helt fantastisk bok, Ginnhild! Jeg er så glad for at jeg har lest den, og tror jeg vil ha nytte av det i fremtiden. Stå på videre :)

  SvarSlett
 18. Anne K: Jeg vet ikke hvor beundringsverdig jeg er. Jeg er vel verken bedre eller verre enn de fleste andre, vil jeg tro. Takk likevel, jeg suger det til meg :)
  Anneerkul: Ja, dette viser jo at du er kul. At du har lest Idas Dans, mener jeg :)
  Takk for fin tilbakemelding.
  Og god helg til dere begge.

  SvarSlett