tirsdag 24. november 2009

24. ...ember

I dag er 24. ...ember. Familiens tradisjonelle julaften-tjuvstart.
Jeg elsker tjuvstarter. Alt smaker best da. Alt er nytt. Alt er friskt. Intet julerush eller julekaos.
Akkurat nå lukter det røkelse over hele huset. Jeg har levende lys både her og der. Silent Night ljomer i veggene. I år er det Susan Boyles som får æren av å åpne showet. Snart skal det lukte, ikke bare røkelse, men også julemat.
I kveld er det julemiddag. Hele kjernefamilien, og Jonas - verdens skjønneste Drittsekk, som ennå ikke har slått opp med oss. Vi skal stripønte oss, og kjøre full pakke, som vanlig. Noen skal ligge over, resten tar taxi hjem, en eller annen gang utpå natten.
Hvorfor vi gjør dette?
For syv år siden var Ida livstruende syk av leukemi. Fremdeles hadde vi tro på at hun skulle være en av de som overlever. Den 10. desember skulle hun benmargtransplanteres. Vi visste at det kom til å bli en kamp på liv og død, og at hun kom til å tilbringe julaften i isolat på Rikshospitalet. Derfor bestemte vi oss for å feire julaften en måned før. "November - desember, what's the difference," sa Thomas svigersønn. Vi hadde en fantastisk julaften-tjuvstart.

Det ble aldri noen transplantasjon. Ida døde den 13. desember, 19 år gammel. Men latter, fest, varme og kjærlighet døde ikke med henne. Hvert år feirer vi 24. ...ember, i Idas ånd. Med julemat, vin, peisbål, levende lys, latter og kjærlighet.
Jeg kjenner at klumpen sitter i halsen når jeg skriver dette. Men det er aller mest den gode klumpen. Den som kommer av kjærlighet og takknemlighet. Vi er heldige som lever i en velfungerende familie. En familie som er glade i hverandre, og tør å vise det. En familie som har valgt livet, selv om døden tok en stor jafs av kjærligheten, gleden og latteren vår.
Kvelden skal vise at vi har mer enn nok igjen.
God 24. ...ember!

42 kommentarer:

 1. Hei, dompet over bloggen din fra Regines blogg.
  Nydelig det du har skrevet og til ettertanke...

  randiq.

  SvarSlett
 2. Ønsker dere en riktig god feiring av livet og de nære relasjonene.

  SvarSlett
 3. Jeg ønsker dere en riktig god 24...ember.
  For min egen del ignorerer jeg julereklame, julebrus og julemarsipan, og så skal jeg vel komme meg gjennom den første julen uten datteren min. Sønnen min kommer hjem til jul, og det er
  jo noe å glede seg til!
  Jeg må si jeg er veldig imponert over deg og din familie, ha en god jul også.

  SvarSlett
 4. Heisann

  Jeg også dumpet over bloggen din fra Regines. Jeg vil bare ønske dere en god feiring i dag:)

  Jeg syntes du har en veldig bra blogg.

  Wib

  SvarSlett
 5. Ønsker dere en riktig god 24 ...embre.
  JEg tenkte faktisk på akkurat dette i dag, fordi jeg leste boka nok en gang for ikke lenge siden
  det høres ut som en fin tradisjon.

  SvarSlett
 6. Så koselig - og FLOTT at dere holder på tradisjonen!:-) Jeg har selv ligget på isolat på riksen den 24.desember - så mannen min og jeg tenker akkurat som dere!Nyt dagen, maten og kos dere med venner og familie - det er det viktigste, uansett hvilken dato kalenderen viser!!:-)

  SvarSlett
 7. Nå fikk jeg også en liten klump i halsen, for jeg husker så godt det du skrev om feiringen i boken din.
  I mars i år ble jeg mamma for første gang, til en liten jente, og jeg håper at jeg kan få et like godt forhold til henne som det virker som du har til dine barn.
  Håper dere har en fantastisk kveld! :)

  SvarSlett
 8. Sterkt og rørende å lese om en slik sammensveiset familie, som velger livet og kjærligheten med hverandre - i Idas ånd...

  Riktig god 24...ember♥

  SvarSlett
 9. Håper dere koser dere gjennomtrengende grundig! Det høres fint ut! :-)

  SvarSlett
 10. Det er flott dere fortsetter med dette , som en tradisjon i ære for Ida. Er virklig rørende å lese dette, at Jonas fortsatt har kontakt med dere må være en flott ting.
  ha en flott førjulsfeiring.

  SvarSlett
 11. Håper dere hadde ei fin feiring i går. Jeg har lest Idas dans mange ganger. Det er vel den boken som har gjort størst inntrykk på meg. Det du der skrev om samholdet og styrken i familien deres, hadde jeg med meg når mammas kreftdiagnose var et faktum i fjor. Vi har feiret det som kan feires. I år vil vi mangle en rundt bordet. Det er tøft og ferskt. Julen virker fjern, men vi skal nok reise oss igjen. Takk for at du delte din historie. Den har betydd mye for veldig mange.

  SvarSlett
 12. Håper dere hadde en flott 24... ember fylt med glede, takknemlighet og uendelig kjærlighet.
  Jeg har lest boken din mange ganger. Jeg har lest om kjærlighet og varme, sorg og sjelesmerte og takknemlighet. Og om samhold. Aldri har en bok berørt meg på en slik måte som Idas dans har gjort. Historien, den enorme kjærligheten i en prøvet familie. Det å aldri gi opp. Aldri har jeg grått meg gjennom en bok fra perm til perm.
  Du har lært meg å ta vare på hverdagen. Å leve nå som jeg har muligheten. Det er så lett å glemme å leve når man alltid ser frem mot neste dag, neste sommer, neste jul. Livet er nå! Man mister så mye om man alltid skal vente på en bedre tid.
  Livet er så skjørt. Vår historie tok brått en annen retning enn jeg hadde "planlagt" for noen år tilbake. Det ene øyeblikket var jeg lykkelig gravid. Til natten var jeg med ett mamma til et alvorlig sykt prematurt barn, og livet ble aldri mer det samme. Det ble ikke verre, bare veldig annerledes. Tenk så fort det kan snu. Livet. Jeg tenker mange ganger på det. Jeg visste ikke hva jeg hadde, før jeg nesten mistet det på målstreken. Takknemligheten er enorm ovenfor alle de som gav så mye av seg selv den gangen vi trengte det som mest. Alle ressursene som ble brukt på oss.
  Så takk Gunnhild, for alt du har gitt meg.
  Håper på en fin førjulstid for deg og dine.

  Varme klemmer fra Kate.

  SvarSlett
 13. Takk til dere alle for hyggelige hilsener. 24. ...ember er over for i år. Det kjennes på formen. Siste gjest gikk nettopp, etter brunch på et festforlatt kjøkken. Nå skal jeg "beskikke mitt hus", sånn at det igjen blir hverdag i Mariesvei.
  ... men vi har fremdeles flere stearinlys og mer peisved igjen, som like gjerne kan brukes både 25., 26. og 27. ...ember ... :)

  SvarSlett
 14. Hei Gunnhild
  Jeg synes det er så fint så fint at dere viderefører den tradisjonen. For vår del er det 30....ber som teller. Tidlig bursdagsfeiring for syk søster. Vi krysser enda fingrene, og håper feiringen satt som det virker som den gjorde!!

  Ha en fortsatt fin kveld, og fortsett bloggingen. Du er så flink.

  SvarSlett
 15. Koselig å lese at dere holder tradisjonen i live...:o) og enda koseligere er det å lese at jonas fortsatt er med dere...:o)skulle ønske jeg hadde en like sammensveisa famile....:o)

  godt at dere koset dere veldig i går, det fortjener dere...:o)

  klem fra Emma

  SvarSlett
 16. Åå, du Gunnhild, du Gunnhild,

  Jeg synes det er så flott å lese om at dere tar vare på gamle tradisjoner – og at Jonas, Drittsekken, enda er en del av familien din. At dere tar var på hverandre, koser dere ilag – og ikke mindre, hedrer Idas minne på den måten.

  Jeg har sagt det flere ganger, men en god ting kan aldri sies for ofte: du har gjort et stort og sterkt inntrykk på meg. Måten du kan forsikre deg selv, og alle oss andre om at livet har mer og by selv når det mest utenkelige inntreffer. At latter, glede, kjærlighet, peisbål og festmiddager trenger ikke slutte selv om Ida er borte for bestandig. At dere visste at dere hadde gjort det som stod i deres makt på den tiden Ida var syk, og at dere i kjølvannet kunne forsone dere med det.

  Påminnelsen må og bør alltid være: Ta vare hverandre – og på hver dag. At ting kan snu fort, og endre seg på sekunder, bør være en varsel i seg selv, med å gjøre det beste ut av livet man har. Deres dyrkjøpte erfaringer, og med livet som innsats er i stor, stor beundring hos meg. Og jeg er overbevist at det holder flere med meg i.

  Stå på, Gunnhild. Jeg leser og følger med! Du har virkelig fått dreisen på blogg.

  SvarSlett
 17. Fantastisk at du har en blogg! Jeg leser boken din nå, og den er nydelig.

  SvarSlett
 18. Hei Gunnhild!
  For noen år siden satt jeg og bladde gjennom et ukeblad (Allers? Hjemmet?)..ja, jeg husker ikke helt hvilket blad. Uansett, jeg blar om og der er det en sak om deg, Ida og ikke minst Idas dans. Jeg ble jo kjemperørt av historien din og bestemte meg for å kjøpe den. Husker det så godt..leste boken din på en og en halv dag, jeg. Var helt oppslukt og jeg ble så rørt, Gunnhild..Du skrev så nydelig og selv om det var forferdelig trist satt jeg og humret litt for meg selv da du skrev om gode familiestunder<3
  Jeg kan aldri forstå den smerten deg og din familie har gått gjennom og jeg synes det er sterkt gjort av deg å skrive denne boken.
  Det aller første jeg la merke til var bokcoveret..Jeg er selv 18 år og danser ballett..etter å ha lest din bok har en fått et helt nytt syn på livet. Man må virkelig leve hver dag som det skulle vært den siste for man vet aldri når din tid er ute..
  Tusen takk, Gunnhild<333 Du er en stor inspirasjon for mange..det vet jeg:)

  Og PS: Veldig fin tradisjon å fortsette med å feire julaften en måned i forveien..
  Gledelig jul til deg og dine<33

  Hjertelig hilsen Maren

  SvarSlett
 19. Takk igjen, for gode kommentarer. Det er ikke sikkert at vi trenger peisveden. Alle de hyggelige hilsenene varmer nok.
  Og Sindre; ja jeg begynner å få dreisen på blogging, men det er ennå veldig mye mer å leke med, som jeg ikke får til ... ennå ...

  SvarSlett
 20. Hei Gunnhild.
  Jeg ble glad når jeg fant bloggen din! Synes du skriver så vakkert! Jeg må bare få ta meg tiden til å hylle deg for den vakreste boken jeg noensinne har lest.
  Idans dans er virkelig en vakker bok og jeg må innrømme at jeg har felt mange tårer de 3 gangene jeg har lest boken. Ikke nødvendigvis bare pga. døden, men også pga den kjærligheten som blir beskrevet i boken deres.
  Takk!

  SvarSlett
 21. Må slenge meg på det så mange andre har sagt. Takk! Takk for at du skrev boken.. Og for en fantastisk måte å gi Ida en siste feiring av julen.. Leste nettopp oppdateringen på Kjære Regines blogg, og idèen om en tidlig jul har nok også gitt henne og familien mye glede oppi alt det tunge og vonde..

  Fortsett å skriv, Gunnhild! Dette er du god på..

  Tonje.

  SvarSlett
 22. Takk og takk, folkens. Jeg tror ikke jeg tåler mer nå, jeg :)
  Og ja, Tonje; det er godt at Regine også fikk en fin 24. ...ember.

  SvarSlett
 23. Hei Gunnhild!

  Aller først må jeg si takk for at du skrev Idas dans. Den er en av de vakreste bøkene jeg har lest, du er helt fantastisk til å skrive! Jeg får tårer i øynene av å lese innlegge ditt om 24...ember, fint å høre at det har blitt en tradisjon i familien. Stå på Gunnhild, du virker som ei flott dame!

  Varm hilsen fra Mona Kristin!

  SvarSlett
 24. Jeg har utallige gang lest Idas dans. Det er verdens vakreste bok - å den forbereder på en måte oss lesere om noen av våre nære skulle få kreft. Den kjærligheten som du har klart å skildre i boken får tårene til å renne. Du skriver fabelaktig.

  Et tips: om du vil ha flere lesere er det lettere om du har blogg på blogg.no der er det lettere å komme inn på blogger og lettere å skrive kommentarer.

  SvarSlett
 25. Hei Gunnhild! Tusen takk for at du skrev Idas Dans! Den boka endret livet mitt... jeg fikk mer perspektiv paa ting! Jeg er naa baade fast blodgiver og staar oppfoert i beinmargs registeret!

  TAKK!

  Jeg faar helt klump i halsen av aa lese innlegget ditt her!

  Haaper dere hadde en fin 24 ...ember!

  Klem fra Marte!

  SvarSlett
 26. Takk for gode og varmende kommentarer, folkens. Og Marte; så bra at du er blodgiver, og står i benmargsgiverregisteret.
  Jeg har vært blodgiver i mange år, men benmargen min er gått ut på dato, dessverre ;)

  SvarSlett
 27. Kjære Gunnhild!
  Vil berre takke deg hjarteleg for at du har skrive Idas Dans. Eg fekk boka i gåve av kjærasten min, og den blei lest ut på eit par timar. Ei sterk historie om livet!
  Det var fint å plutselig kome over bloggen din. Du skriv nydeleg. Det skal du ta til deg
  :-)
  Eg ønskjer deg og dine alt godt.
  Beste helsing frå Linn.

  SvarSlett
 28. Kjæresten din må være en fin kar, Linn :)
  Takk for gode ord.

  SvarSlett
 29. Hei, Gunnhild.

  Jeg har fulgt bloggen din en stund nå, og hvert innlegg du har skrevet, har gjort meg tankefull.
  Dette ene kanskje mer enn de andre.

  Med en gang jeg så overskriften, gikk tankene mine til boka di, og jeg kjente at tårene pipla fram allerede etter første avsnitt. Mulig jeg er lettrørt,
  men den måten du igjen (!) beskriver kjærligheten og samholdet deres på, er utrolig! Jeg har faktisk ikke dekkende ord.. Er veldig glad for at dagen deres
  ble flot - hadde ikke ventet meg noe annet :-) Og; så stilig at Jonas fremdeles er hos dere. Han virker som en flott gutt :)

  Som jeg skrev i mailen til deg (takk for superhyggelig svar, forresten!), er dette en bok som har betydd masse for meg, og mange med meg. Derfor tror jeg
  det gjorde godt for flere av oss å se dette innlegget.

  Masse, masse lykke til videre. Klem fra Isabel

  SvarSlett
 30. Idas dans er en fantastisk velskrevet bok som har rørt meg til tårer flere ganger. Spesielt at Ida var danser har gjort denne boka til en av mine favoritter. Ha en flott førjulstid!

  SvarSlett
 31. Tusen takk til dere, Isabel og Jenny :)

  SvarSlett
 32. Hei Gunnhild.
  Jeg fant bloggen din via Regine Stokke`s blogg, jeg så navnet ditt og kjente det igjen med en gang. Du er jo moren til den tapre, unge jenta, Ida. Jeg har lest boken din, eller skal jeg si deres, "Idas dans" flere ganger. Den er så vakker, så sår, så sann og så opplysende. Jeg gråter like mye hver gang jeg nærmer meg slutten på boken, og hver gang jeg leser om ballettdanseren som må gi opp soloen sin. Du er en grepa dame, som det heter. Du minner meg mye om min egen mor, kjenner igjen mye av henne i hvordan du beskriver morsrollen du har i boken. Uansett, jeg ville bare si at det var fint å finne boggen din, og få følge videre med på livet i Mariesvei. Ønsker dere alle en god før og etter juletid.
  Klem fra Amanda.

  SvarSlett
 33. Tusen takk, Amanda. Og velkommen til meg :)

  SvarSlett
 34. Det er godt å høre at du holder i trandisjonen med 24 ...ember! Jeg har lest boken din og den har virkelig forandret meg, på en positiv måte. Jeg har aldri hørt om en familie med så mye kjærlighet. Du og din familie er et stort forbilde for meg.

  Det som var litt merkelig når jeg leste boken var at jeg fikk på en måte et "forhold" til Ida, det var nesten som om jeg kjente henne. Jeg beundrer deg virkelig for hvor sterk du er og for hvor mye kjærlighet du gir.
  jeg ønsker deg alt godt framover.
  Anna.

  SvarSlett
 35. Dette er så sterkt å lese! Jeg leste idas dans i sommer, og aldri har noen bok satt sånn inntrykk på meg - jeg gråt meg gjennom boken fra side en. Jeg har tenkt til å gi boken til alle mine venninner i julegave i år, synes det er en bok alle bør lese..

  SvarSlett
 36. Anna og Martine: Takk for hyggelig ord om Idas Dans :)

  SvarSlett
 37. Nå kan du se siste kommentarer her.:)

  SvarSlett
 38. Hei!
  Fant bloggen din via Regine sin side... Og jeg blir helt oppslukt her! Så fantastisk godt du skriver :)
  Jeg har tenkt mange ganger å lese Idas dans, og har faktisk åpnet den flere ganger, men tiden har ikke vært riktig for meg. Men.. Nå skal jeg! Jeg har aldri opplevd det du har gjort, men har mistet nære av kreft. Tusen takk for at du deler med oss. Du er en inspirasjon! Ønsker deg en fredfull førjulstid.

  SvarSlett
 39. I like måte, Ann-Kristin. God adventstid til deg også. Finn deg et fredelig hjørne og en boks Kleenex. Idas Dans er nok ikke offentlig kommunikasjons-lektyre ;)

  SvarSlett
 40. Hei igjen Gunnhild!
  I går leste jeg boken :) Jeg gråt meg igjennom hele Idas Dans :) FANTASTISK bok. Som mamma kjente jeg på frykt og sorg, som sykepleier kjente jeg meg stolt pga yrkesvalget. Som leser ble jeg helt oppslukt og klarte ikke legge boken fra meg.
  Tusen takk.

  Varm hilsen fra Ann-Kristin

  SvarSlett
 41. Takk til deg, Ann-Kristin :)

  SvarSlett
 42. Heia Gunnhild!

  Har lest boka "Idas dans" for 2 gang, og den tok meg me storm atter en gang- som den første. Tåran bare trille gjennom hele boka. For meg som sykepleierstudent, håpe eg at eg kan ta me meg det du skriv når eg skal være i praksis på sykehus, og seinare som ferdigutdanna sykepleier. Å bli en sykepleier som virkelig går inn for å hjelpe pasientan på den beste måte e mitt mål.
  E så flott å lese at dåkker fortsatt feire 24 ...ember, og at Jonas fortsatt e me dåkker. Blir skikkeli stolt av han, såm stilte sånn opp for kjæresten sin:)
  Sku ønske eg kunne fådd se flere bilda av Ida, og dåkker. Man danne seg så masse bilda i hode når man les sånne bøker. Måtte søke deg opp på google for å se om eg kunne finne d, så fant eg jo bloggen og hjemmesida di. Koseli å kunne følge med på kossn du og dine har det:)

  Har åsså mista min gode venn og stesøskenbarn i en skuterulykke for snart 2 år siden. Har tenkt mye på kossn d villa vært hvis han va syk, og vi va forberedt på at han sku dø. Men unasett om nåen dør brått, eller om man e forberedt, så trur eg ikke man klare å se for seg kossn d vil bli å miste d menneske som du har så kjær. E heller ikke mor, så kan ikke se for meg kossn d vil være å miste ongen sin. Men kan tenke meg at d e veldig, veldig tungt..

  Klem fra Heidi Johanne

  SvarSlett