fredag 18. september 2009

Kongo på kartet

Kongo er endelig kommet på kartet. Store overskrifter hver dag.
Om gjennomsnittsalderen på 40 – 50 år? Om den høye barnedødeligheten? Om systematiske voldtekter av småjenter og kvinner fra soldater fra begge sider? Om tyfus, kolera, difteri, gulfeber, sovesyke, malaria, meslinger, spedalskhet, tuberkulose, HIV, osv – og ikke-eksisterende vaksiner eller medisinsk behandling? Om pågående kriger som har tatt flere liv enn noen annen konflikt i verden etter 2. verdenskrig? Om total mangel på infrastruktur, helsevesen, utdanning og rettsvesen?
Ja – rettsvesenet blir det skrevet om – og korrupsjon! Og hvorfor? Fordi to norske idioter har rotet seg inn i noe de virkelig burde hatt vett til å holde seg unna. En sjåfør; skutt og drept midt inne i bushen, to hvite bevæpnede menn, med militære effekter og militære id-papirer. Hva tenkte de på? Leser ikke nordmenn aviser? Vel står ofte kongolesisk stoff med liten skrift langt inne i avisen. Men har de ikke fått med seg nyheter om uroligheter, væpnede konflikter, overfall, drap og elendigheter? Og overfylte flyktningleire?
Jeg har vært i Kongo, i Kisangani sågar.
Tro meg; det er ikke egnet for turisme. Og der skulle disse idiotene organisere krigsleker for rike mennesker fra den vestlige verden, i utarmede krigssoner? Kan det bli mer uetisk?
Skal vi nordmenn kunne oppføre oss som idioter i fremmede land, for så å forlange hjelp fra norske myndigheter når det begynner å brenne under føttene våre? Hvor blir det av ansvar for egne handlinger? Er det fremdeles typisk norsk å være god?
Vi forventer at utlendinger i Norge oppfører seg som oss. When in Rome, do as the Romans. Hva med nordmenn i andre land?
Moland og French har det bedre i kongolesisk fengsel enn den jevne kongoleser har det i sitt eget hjem. Hvis han i det hele tatt har et hjem.
Det kommer ingen fra misjonen eller UD med mat, aviser, røyk og bøker til deres kongolesiske medfanger.
Vi snakker om et land der mennesker dør på sykehustrappen hvis de ikke har penger til å betale for behandlingen de trenger. Og penger har de ikke, derfor dør de. Det lille personalet som finnes innenfor sykehusets vegger får ikke lønn fra det offentlige. Pasientbetalingene er det eneste som holder liv i dem. Jeg har sett sykehus i Kongo. Det ser ikke stort bedre ut enn bildene vi har sett fra fengselet i Kisangani.
Og her sitter vi, velfødde, fullvaksinerte, bortskjemte nordmenn og skriker om korrupsjon og dårlig behandling av våre landsmenn i kongolesisk fengsel.
Nå planlegges det film og bøker om Kongo. Om fattigdom og nød? Nei - om to norske idioters "dramatiske utenlandsreise". Vi burde skamme oss. Og norske journalister burde konsentrere seg om kongoleserens mistrøstige hverdag, og ikke gi to norske idioter heltestatus.

10 kommentarer:

 1. Hei!

  -og dette er eg enig i! og mediene gassar seg vidare... Norsk advokat som reiser ned og skal hjelpe. Eg blir sint!
  No har eg lese om opplevingane dine i Kongo og som du seier, det er den sida mediene burde vore oppteken av. Egentleg så lurar eg på kvifor ingen tek til motmæle mot mediene.
  Er det farleg å sei høgt at eg trur ikkje dei er så uskuldige som det dei gjev seg ut for å vera?

  Eg synes du har ei flott heimeside, gratulerer! Har ikkje lest boka di ennå, men har høyrt mykje positivt om den.
  (Eg kom inn på denne sida frå arachne.no, der du hadde kommentera).
  Måtte bare sei meg enig!

  SvarSlett
 2. Veldig enig med deg, det må ha vært en sterk opplevelse å reise i et slikt land. Personlig syns jeg dette bare er toppen av kransekaka på Nordmenns dummhet utenlands. Folk reiser uten forsikringer, og uten å tenke. Forventer at Tante UD skal komme og redde dem ut av hva det skal være.

  Når skal folk lære at man pakker ikke veldferdstaten med i kofferten? (Litt på sidelinjen det der, men pytt pytt)

  Grattis med ny blogg, om du fortsetter å skrive denne typen innleg så har du allerede en fast leser :)

  PS: Fant deg via Virrvarr.

  SvarSlett
 3. Jeg fant deg via Arachne, og ble nysgjerrig på dette blogginnlegget. Jeg er så enig, så enig. Har ikke mye tilgang til norske aviser for tiden, så vet ikke hvordan debatten rundt moland/french foregår, om den eksisterer eller ikke, men hvis den ikke har blitt startet enda, hva med å skrive en kronikk?

  SvarSlett
 4. Du er veldig flink til å skrive!! :))

  SvarSlett
 5. Hahahaha! Nå må jeg le litt av meg selv..Det var jeg som skrev kommentaren over. Jeg bladde oppover og så at du er forfatter, etter at jeg skrev kommentaren..:)) Men du er jo veldig flink til å skrive da!!

  SvarSlett
 6. Hei og gratulerer med flott blogg.
  Når det gjelder Kongo viser vi nordmenn flest lite interesse, bortsett fra denne rettssaken som inbefatter to av våre landsmenn. Utover dette er det lite info.
  Noen spesiell grunn til du besøkte dette landet?

  Tårnfrid :)

  SvarSlett
 7. Hei Tårnfrid
  Var i Kongo med Leger uten grenser, i forbindelse med TV-aksjonen.

  SvarSlett
 8. He-he, det var vel egentlig her jeg skulle ha skrevet min kommentar om utblåsingen din, men det gikk litt fram og tilbake i innlegg her.

  Men nå har jeg begynt å lese meg opp om Gunnhild, så nå kommer det sikkert flere kommentarer etterhvert som du skriver innlegg.

  Du har begynt bra synes jeg :-)

  SvarSlett
 9. Hei.
  Ville bare si jeg har lest boken din Idas dans.Jeg gråt og kjempet meg gjennom den.Veldig nært og flott skrevet.Lærte meg en masse og så like som vi alle er innerst inne.
  Men kan jeg få komme med en liten bemerkning om de to idiotiske norske guttene i Kongo som du kaller dem.Jeg er enig i mye av det skriver om denne saken,men tenk hvis de var dine eller mine sønner,hadde ikke du/jeg håpet og kjempet for de to guttene da? Vi må mene og synse men ikke være fordømmende.Det er media som skaper dette for de er bare interesserte i å få lesere og tjene på denne saken uansett om de er skyldige eller ei.
  Jeg har selv sterke meninger om mangt og meget og hadde nok blitt sperret på de fleste blogger.Enig at dette er din blogg og du er fri til og skrive og mene hva du vil.Vi går frivillige inn på din blogg og leser/kommenterer men det er alltid viktig synes jeg da å tenke på at vi ikke støter eller er fordømmende i våre meninger.Du har vært i Kongo,ja forstår den,men Norge har vel en viss plikt til å hjelpe sine borgere og vi er jo imot dødsstraff.
  Kommer til å følge bloggen din.
  Kanskje vi treffes på Jomfruland en gang.Fineste plass på jord.(Er fra distriktet).

  Hlsen fra en mor/bestemor.

  SvarSlett
 10. Hei Marie.
  Jeg synes det er flott at vi er uenige. Det jeg kritiserer er måten dette gjøres på, både fra gutta og foreldrene deres. Jeg håper, for det første, at barna mine har mer moral enn disse to viser. Om det hadde vært mine barn som var fengslet i Kisangani, håper jeg at både de og jeg hadde vært mer ydmyke. Disse gutta har frivillig reist, bevæpnet, inn i et land, der uroligheter og nød florerer. Vi må lære oss å tenke over konsekvensene av våre handlinger. Og fremdeles mener jeg at å skulle lage events i utarmede krigssoner, der innbyggerne sliter for å opprettholde livet, er uetisk. Vi kan ikke gjøre hva som helst, og deretter skyve ansvaret over på myndighetene. Og fremdeles: When in Rome ...
  Vi kan ikke forvente spesialbehandling når vi er gjester i andre kulturer.
  Takk for din uenighet. Jeg liker en god fight. Og takk for pene ord om Idas Dans :)

  SvarSlett