tirsdag 2. februar 2016

Smakebit 1 fra boken "Fordi jeg er gammel nok"Mygg og hetetokter
         Jeg våkner klissvåt av svette. Dynen kastes av. Jeg blir liggende utstrakt på ryggen for å kjøle meg ned. Nattelydene kryper inn i øret. Snorkingen fra mannen på venstre side plager meg ikke. Etter å ha campert sammen i mer enn førti år er lydene blitt en naturlig del av det nattlige repertoaret. Bzzzzzz. Helsikes mygg! ”Fly til han ved siden av,” hvisker jeg tynt og desperat. ”Han er nettopp diagnostisert med forhøyede blodsukkerverdier. Han smaker mye bedre enn meg.” Jeg må under dynen igjen, helt under, for å bli kvitt plageånden. Bare nesen er synlig. Etter få minutter holder jeg på å gå i luften av varme inni min kokong. Jeg må opp, jeg må ha luft!
         Er det krig myggen vil ha, er det nettopp det den skal få. Jeg famler meg opp av sengen og inn på badet. Leter frem myggolje og myggspray. Kliner hele kroppen inn med oljen og går angrepsklar tilbake til det stupmørke soverommet. Snorkelydene stilner bare noen få sekunder mens jeg klargjør mine strategiske våpen, før de fortsetter like jevnt. Jeg setter viften i taket på maks styrke, tømmer nesten hele sprayflasken i værelset. Vegger og tak sprøytes sjenerøst og stridslystent. Den flyvende fienden skal ikke finne ett kjemikaliefritt skjulested i mitt soverom. Jeg kryper under dynen igjen, kun iført en halv flaske myggolje. Hetetoktene ser ut til å ha tatt pause. Jeg sovner.
         Og våkner igjen, varm og svett som en maratonløper på den siste kilometeren av de lange milene. Dynen kastes av. Det klissvåte håret blåses nesten tørt av viften i taket. Det er som å ligge i stiv kuling. Min bedre halvdel har sendt ut klagemeldinger mellom snorkene: ”Det er jo som å være midt på vidda her.” Kun ett individ er helt uaffisert av myggolje og myggspray, kuling og flaksende armer. Bzzzzz.
 Det sies at myggen tiltrekkes av østrogen. Det er jo pokker snart ikke østrogen å spore i denne stakkars midtlivskroppen! Hva vil du med meg, mygg? Kan du ikke la en hormonfattig stakkar være i fred! Burde ikke dette være en av overgangsalderens få goder? Fravær av østrogen. Og mygg!


3 kommentarer:

 1. Hahahaha, meget velkjent fenomen. Før overgangsalderen hadde jeg bestemt meg. Den skulle gjennomgås med stor verdighet og ingen plager. Jeg var i grunnen helt sikker på at jeg ikke ville merke den engang. Så plutselig våknet jeg om natten kliss våt. Og da mener jeg KLISS VÅT. Opp og skifte dynetrekk, laken, putevar osv. Etterhvert ble det verre og verre. Dagen var grei nok, men natta. "#$%&/()Til slutt lurte min kjære på om han burde legge seg med "oljeuhyre". Jeg la meg med et badehåndkle over meg og et under meg, pluss en stabel til å skifte ved siden av sengen. Lekkert og direkte romantisk. Når alt blir vått begynner man å fryse. Da er det opp og dusje. Innen man føler seg litt fresh, har tørket seg og skiftet enda en gang på sengen er kroppen like svett igjen. I den verste perioden gikk vaskemaskinen konstant, jeg var en smule trett, men måtte også le. Men overgangsalder hadde jeg ikke nei. Det var bare termostaten som var gått. Nemlig

  SvarSlett
 2. Det er vel kanskje nettopp det som er problemet. Kroppens termostat er ute av drift. Vi er helter både om dagen og natten :)

  SvarSlett
 3. Hei Gunnhild!
  Jeg har ikke lest så mye på bloggen din, men jeg må bare få sakt hvor utrolig flink forfatter du er! Har dratt på ferie nå og tatt med meg både idas dans og etter danse. (Etter stor engasjement fra min søster på 18år som har hatt bøkene som fordypningsemne) satt baki bussen på turene, tårene bare trillet og nesa rant i kor med øyne!
  Fantastiske bøker og så lett leste!! Har aldri lest 2 bøker//500 sider så fort som jeg har gjort med disse bøkene! Så utrolig glad for å få være del av deres historie selv om den ende som den gjorde.
  Men håper alt er vel med hele familien enda og nå ser jeg at det er ny bok på min liste og jeg gleder meg til å lese den!!
  Hilsen Jeanette fra Tønsberg ❤️

  SvarSlett